Ik heb weer een nieuw woord geleerd. Nu heb ik twee tienerdochters in huis, dus ik leer elke dag nieuwe woorden, maar dit keer was het een woord wat ik hen nog nooit heb horen gebruiken.
Ik hoorde het woord ‘quishing’. Ik dacht eerst dat het een pubquiz over kooikarpers was, maar het was toch iets anders. Quishing is een samenvoeging van de woorden ‘qr-code’ en ‘phishing. Door een qr-code te scannen word je zeg maar gescamd. ‘Scammen’ is dan weer een nieuw woord voor ‘oplichten’. Of zoals Sywerd van Lienden het zou zeggen: ‘als je wordt gescamd dan hebben we een deal’.
Wappies
Nu wisten de wappies natuurlijk allang dat qr-codes de programmataal van Satan is. Het is ook niet opgebouwd uit enen en nullen, maar de 1 is vervangen door het getal 666. En in het geval van quishing hebben ze gelijk.
Meestal als er in de ict een nieuw woord wordt bedacht, is dat goed nieuws. Het is vaak een bestaand iets waar een nieuwe term aan wordt gegeven zodat er nog meer geld aan kan worden verdiend. Zo werd een primair systeem erp, internet werd de cloud en managementinformatie werd business intelligence wat vervolgens weer big data werd. Toch handig als consultant dat je kan zeggen: ‘Oh, dus je hebt al managementinformatie? Maar heb je dan ook al business intelligence?’ En zo kan er met een nieuwe hippe term toch weer geld worden verdiend aan hetzelfde.
Verkeerde partij
Bij quishing gaat deze vlieger niet op. Er wordt wel geld verdiend, maar door de verkeerde partij. Maar als je met quishing te maken hebt, dan is het heel belangrijk dat je gebruik maakt van savewalling. ‘Savewalling’ is ook een nieuw woord. Ik heb het net zelf bedacht. Geen idee wat het betekent, maar ik ga er veel geld mee verdienen.
Volgens ChatGPT kent “gescamd” een maatschappelijk aanvaarde betekenis en wordt het woord begrepen in de context van fraude of oplichting als het om een informele communicatie gaat. In de kunst van communicatie waren de wappies heel wat beter geïnformeerd dan de schapen die QR-codes als het medicijn zagen in een pandemie. We kunnen oude koeien uit de sloot halen via discussies op dit platform over een CTB welke alleen maar polariseerde want Jacob vergeet dat het eerste wat wegbezuinigd wordt de nar is die azijn schenkt. Kan mijn fout zijn want even zuur maar veel grappiger heb ik een vage herinnering van een reactie van Dino op de link naar het artikel.
Wat betreft woorden is keyboard meer ingeburgerd in Nederland dan klavier, afzeiken voor gevorderden is er dan ook niets mooiers dan het circus van Computable. Oude woorden zoals ‘verneukmijn’ doen misschien geen lampje branden op redactie maar taal blijft een dingetje in de culturele communicatie. Programmataal of programmeertaal lijkt me een stijlfout uit onnozelheid want de cryptologische valkuil van machinetaal gaat om de vertaalslag. Aangaande het orgel van emoties word ik niet warm of koud van het verhaal, ChatGPT had het beter gedaan.