Na enkele aanpassingen geeft de Tweede Kamer groen licht aan ruimere tapmogelijkheden voor inlichtingendiensten. Ondanks zorgen over privacy van burgers menen de Kamerleden dat de risico’s door staatshackers te groot zijn.
De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) en Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) vinden dat de huidige regeling een efficiënte controle op aanvallen door bijvoorbeeld Rusland, China en Noord-Korea te complex maakt. Daarom wil demissionair minister De Jonge (Binnenlandse Zaken) de bestaande wet aanpassen. Grote verschil is dat in de nieuwe situatie verzoeken om telefoon- en internetverkeer af te tappen achteraf worden getoetst.
Ridicuul
De Jonge noemde de suggestie van privacywaakhonden dat burgers in de gaten worden gehouden door de toezichthouders ‘ridicuul’. Het gaat hen om de Russen, niet om uw buurman, stelt hij. ‘Daar heeft de dienst helemaal geen tijd voor. Kortom, het is echt een ridicule voorstelling van zaken. Het kan niet, het mag niet, we willen het niet en het is ook gewoon niet zo. Klaar’, aldus de bewindsman.
Een aanpassing van de Tweede Kamer aan het wetsvoorstel is dat de diensten niet zomaar alle gegevens gaat delen met buitenlandse evenknieën. Ook zal stevig moeten worden nagegaan of de gegevens een derde termijn (van een jaar) moeten worden bewaard.
Een meerderheid van de Tweede Kamer stemt in met de wet. Alleen SP en Forum voor Democratie stemden 24 oktober tegen. In de Eerste Kamer lijkt ook een meerderheid voor de extra bevoegdheden van de diensten te zijn.
De politiek reageert incident gedreven. De Tweede Kamer is weer eens van mening veranderd na een reeks recente (bijna) calamiteiten zoals terreuraanslagen in Europa en offensieve cyberprogramma’s tegen Nederland of Nederlandse (internationale) belangen. Controle van het aftappen mag opeens ook tijdens en na de aftapoperatie. Denk bij cyberprogramma’s aan de hack poging bij het hoofdkantoor van de OPCW (Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens), vele hackpogingen bij defensieleveranciers, op Nederland gericht desinformatiecampagnes en de hack van het Internationaal Strafhof in Den Haag (die een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd tegen de Russische president Poetin).
Het Internationaal Strafhof gaat bekijken of ze volgens het Statuut van Rome ook cybercrime als onderdeel van een oorlogsmisdrijf mogen gaan berechten. Oekraïne claimt bijvoorbeeld dat Rusland schuldig is aan cyberoorlogsmisdaden. Hiermee wordt bedoeld het aanvallen van “kritieke infrastructuren zoals medische instellingen of controlesystemen van energievoorzieningen kunnen grote consequenties hebben voor velen en zeker voor de kwetsbaarste mensen”.
Als het Strafhof in bepaalde gevallen cybercrime wil gaan vervolgen, dan is het handig dat Nederland als gastland van onder meer het OPCW en het Internationale Strafhof, voldoende technische ondersteuning kan bieden. Microsoft helpt het Strafhof al.
Een andersoortige correctie is ook dat niet verwerkte data (bulkdatasets) niet zomaar gedeeld mogen worden met buitenlandse veiligheidsdiensten. Door het zeer onzorgvuldige gedrag van onze ambtenaren, staan duizenden mensen uit Nederland te boek als potentieel lid van een terroristische organisatie, waarbij fouten zelden gecorrigeerd worden. Helaas geen aandacht voor hoe fouten in het verleden ongedaan moeten worden. Daarvoor moeten waarschijnlijk eerst verdere incidenten plaatsvinden, Kamervragen over gesteld worden waar de media op duiken.
Niet alleen de SP en FvD, maar ook BIJ1, Groep Van Haga, DENK en PvdD waren tegen de verruiming van de het wetsvoorstel Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma. Zie
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/wetsvoorstellen/detail?id=2022Z23928&dossier=36263)
Volgens een dokumentaire op SRF (Schweizerische RundFunk) is Nederland een bewakingsstaat.
Zo te zien hebben ze gelijk.
Jan, dit besluit lijkt negatief voor typische gebruikers van Darknet. Maar maakt het in de praktijk wat uit? Bedenk dat de belangrijkste internetknooppunten binnen de grenzen van de grootmachten liggen en binnen landen aangesloten bij bijvoorbeeld de Five Eyess-coalitie, of de Collective Security Treaty Organization met z’n bilaterale verdragen. Daar wordt massaal gesleept en gefilterd door allerlei geheime diensten van Oost tot West en van Noord tot Zuid. Dus data van een gebruiker kunnen sowieso in een fuik terechtkomen en soms ook de gebruikers. En de Cryptotelefoon gebruikers weten dat servers kunnen worden overgenomen of gehackt door de politiediensten om versleutelde berichten van bijvoorbeeld drugscriminelen te ontcijferen.
En dan hebben het nog niet eens over de grote social media, de commerciële sleepnetbedrijven uit de 3 supermachten, die via manipulatie zoveel mogelijk informatie over hun gebruikers willen verzamelen. Worden die data alleen commercieel gebruikt/misbruikt?
En als je bang bent voor spionnen; je hebt in Oostenrijk vast wel over de ‘Affäre Redl’ gehoord. Hij was niet de eerste en zeker niet de laatste landsman die voor de andere kant heeft gewerkt. Oostenrijk schijnt na het einde van WO II zelf de hoogste spionnendichtheid te hebben, mede omdat Oostenrijk geen strikte spionagewet heeft en de geografische ligging zo aantrekkelijk is. Ik heb een documentaire gezien van oud-veiligheidsdienstmedewerkers van Oost en West. Deze geïnterviewde oud-medewerkers van inlichtingendiensten noemen Oostenrijk een broeinest van spionnen en dubbelspionnen. Het opvallende is dat in Oostenrijk niet alleen erkende staten, maar ook vele “afgezanten” van separatistische – en terreurorganisaties daar bezig zijn met het vergaren en uitwisselen van informatie. Oppakken of uitzetten, dat doet men blijkbaar niet zo gauw bij jullie. Spionnen kunnen gewoon hun gang gaan, zolang ze anderen niet afmaken. Oostenrijk heeft de bijnaam van Russisch ‘vliegdekschip’ in Europa gekregen. Wellicht wordt een spionnenruil juist daarom zo vaak in Oostenrijk uitgevoerd in plaats van een neutraler land als Zwitserland.
Dus pas maar op je buurman, misschien is hij geen gewone diender, maar een buitenlandse agent. ٩(^‿^)۶