De Veldhovense chipmachinefabrikant ASML was in 2022 slachtoffer van bedrijfsspionage. Een voormalige medewerker stal bedrijfsgeheimen en ging bij het Chinese techbedrijf Huawei werken. Dit melden bronnen aan NRC.
ASML meldde de diefstal in zijn jaarverslag van 2022, maar verzweeg dat de betrokken persoon bij Huawei in dienst trad. Huawei stond toen al op de Amerikaanse lijst van Chinese bedrijven die geen geavanceerde chiptechnologie mogen krijgen. De bedrijfsspionage zou bij ASML weinig schade hebben aangericht aangezien het een beperkt stuk informatie betrof waar je niet veel aan hebt, meldde topman Peter Wennink destijds.
De chipfabrikant wil aan NRC niet bevestigen waar de oud-medewerker na zijn vertrek is gaan werken. De krant kreeg dit echter via meerdere bronnen binnen en buiten het bedrijf bevestigd.
Beveiliging
Cybersecurity heeft veel aandacht bij ASML, sinds de fabrikant in 2015 doelwit van hackers werd en bedrijfsgegevens werden ontvreemd. Naar aanleiding daarvan helpt de onderneming ook zijn toeleveranciers met betere it-beveiliging. Ook schroefde ASML de laatste jaren de fysieke beveiliging op en liet zijn aanstaande medewerkers beter screenen.
De technologie van ASML is zo geavanceerd dat de politiek bang is dat deze in verkeerde handen valt. Om die reden mag de fabrikant veel van zijn machines niet zomaar exporteren. De VS hebben daarbij druk op de Nederlandse regering gezet. De overheid moet daarvoor een vergunning afgeven en zal dit niet doen voor uitvoer naar risicovolle landen, zoals China, Iran en Rusland.