De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft invallen gedaan bij bedrijven in Nederland en België, in het kader van een onderzoek naar vermeende verboden afspraken en machtsmisbruik in de markt van it-apparatuur. Het onderzoek richt zich op een internationale fabrikant van it-apparatuur en zijn distributeurs. De ACM-woordvoerder wil geen namen noemen, maar zegt dat de toezichthouder omzetgerelateerde boetes kan opleggen bij voldoende bewijs.
De toezichthouder vermoedt dat de fabrikant en de distributeurs gezamenlijk beslissen welke winkeliers aan welke klanten mogen leveren en tegen welke verkoopprijzen. Er zijn ook vermoedens dat zij winkeliers hinderen bij de verkoop van tweedehands apparatuur.
Met de invallen, waarbij de ACM nauw samenwerkt met de Belgische mededingingsautoriteit, verwacht de toezichthouder meer informatie over eventuele afspraken boven water te krijgen. Ook roept de organisatie mensen werkzaam in sectoren waar it-apparaten worden gekocht en verkocht, op om zich te melden als zij merken dat fabrikanten, distributeurs en/of winkeliers verboden afspraken maken. Dit kan eventueel anoniem.
Het is onbekend hoeveel tijd het onderzoek in beslag neemt. ‘We zitten aan het begin van het onderzoek en we weten niet wat we gaan tegenkomen’, vertelt de woordvoerder aan Computable. Mocht het onderzoek voldoende bewijs opleveren, dan kan de ACM zonder tussenkomst van een rechter boetes opleggen, zegt ze. Voordien krijgen de ondernemingen de mogelijkheid hun kant van het verhaal te vertellen. Zij kunnen bovendien naar de rechter stappen om de boetes aan te vechten.
De mogelijke kartelpraktijken en klantendeling kunnen leiden tot hogere kosten voor consumenten en verminderde kwaliteit van dienstverlening. Bovendien is beperking van de verkoop van tweedehands apparatuur vanuit duurzaamheidsoogpunt onwenselijk, schrijft de ACM.
Vreemd verhaal want als de ACM een inval doet zonder te weten waarnaar ze op zoek zijn dan klinkt dat meer als ‘vissen in troebel water’ welke een nogal duistere uitkomst kent omdat ook niet-natuurlijke rechtspersonen in een goedwerkende rechtsstaat rechten hebben. Naar de rechter gaan om boetes aan te vechten heeft Apple recentelijk gedaan, ze vechten (volgens Pels Rijcken) de besluiten van ACM aan:
https://www.acm.nl/nl/publicaties/acm-wijst-bezwaren-apple-tegen-last-onder-dwangsom-af
Uiteraard kan het ook een andere internationale fabrikant zijn die voornamelijk actief is in consumenten ICT maar ik verwacht woensdag weer een vurig pleidooi van Jacob over hoe slecht Apple is. Dit soort berichten is tenslotte als de olie op het vuur voor de kijkcijfers alleen vrees ik dat hij niet weet welke prijsafspraken de overheid maakt. Ik wil best wel iets zeggen daarover alleen heeft de ingehuurde redacteur een andere agenda waardoor we het moeten doen met een klokkenluider als vader Jacob.
In verander de wereld en begin bij een ander hoeft geen inval gedaan te worden omdat het spel van vraag & antwoord van NVI op Tenderned al een indicatie geeft van de wenselijkheid van ‘refurbished’ bij de overheid. Tweedehands met garanties wordt expliciet afgewezen in aanbestedingen op onrechtmatige gronden. Zonder tussenkomt van een rechter boetes opleggen geeft te denken over de onafhankelijke toetsing van een autoriteit die het eigen vlees niet keurt.