Tegen goedkope commerciële drones waarop terroristen met wat knutselwerk een mechanisme hebben gebouwd voor het gooien van bommen, is geen kruid gewassen. Het probleem is dat de huidige anti-dronesystemen niet onder alle omstandigheden werken, ook al zijn ze voorzien van artificiële intelligentie (ai) en andere geavanceerde technologie. Dit stelt Mark Voskuijl, hoogleraar luchtvaart- en wapensystemen aan de faculteit militaire wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie.
Opgeleid in de lucht- en ruimtevaarttechniek geldt Mark Voskuijl als een expert op gebied van drones. Momenteel is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van een elektrische uav die drones van vijftig tot zeshonderd meter afstand kan onderscheppen. Maar hij kent tegelijkertijd de beperkingen.
Het gemak waarmee Hamas twee weken geleden met simpele drones nabij Gaza onbemande observatieposten en de communicatie-infrastructuur wist uit te schakelen, heeft de drone-gemeenschap aan het denken gezet. Dat dit uitgerekend in Israël gebeurde, een land dat samen met de Verenigde Staten leidend is op gebied van anti-dronetechnologie, versterkt het besef dat meer moet worden gedaan tegen dit soort dreigingen.
Voskuijl trekt uit het drama dat zich in de grensstreek met Gaza voltrok, de conclusie dat de ontwikkeling en uitrol van anti-dronesystemen aan een versnelling toe zijn. Geen enkele technologie is zaligmakend, of zoals Voskuijl het uitdrukt: er bestaat geen ‘silver bullit’.
Achtergrond
Lees ook het achtergrondverhaal waarin de drone-expert uitlegt waarom er meerdere manieren nodig zijn om drones te detecteren, identificeren en actie te ondernemen: Waarom high-tech haperde bij de eerste aanvallen Hamas