Axis Communications en Oddity.ai werken samen om het geweld in binnensteden te beteugelen. Met hun artificiële intelligence (ai)-oplossing voor videocamera’s kunnen autoriteiten direct anticiperen op verstoringen in de openbare orde. De ai-oplossing herkent geweldsmisdrijven op basis van objectherkenning en gedragsanalyse.
Geweld in binnensteden is een groeiende zorg voor de samenleving. In 2022 werden er in de vier grootste steden in totaal 185.114 misdrijven gerapporteerd. Denk aan inbraak, bedreiging en aantasting van de openbare orde. Een forse toename ten opzichte van het jaar daarvoor, zo’n 13,5 procent volgens het dataportaal van de politie. Gemeenten zien in moderne technologie, zoals videocamera’s met slimme toepassingen, een middel om dit geweld aan te pakken, stelt Axis, de Zweedse aanbieder van netwerkvideobewaking en toegangscontrole.
Om het geweld in steden vroegtijdig te detecteren, heeft de Utrechtse startup Oddity.ai een algoritme ontwikkeld waarmee Axis gaat werken. Dit geavanceerde ai-algoritme detecteert (ernstige) geweldsmisdrijven op live-videobeelden van bestaande camera’s, wat zorgt voor een realtime en proactief toezicht. Mocht er een incident plaatsvinden, dan wordt het algoritme getriggerd en stuurt het een signaal naar de toezichthouder in de controlekamer. Die kan direct meekijken en actie ondernemen, zoals de politie of de ambulancedienst inschakelen.
De oplossing werkt ook bij lastige omstandigheden. Zo beschikken de camera’s van Axis over technologie die ook bij weinig licht nog steeds kleurenbeelden kan produceren zonder te veel ruis. Hierdoor blijft de forensische waarde van het beeldmateriaal behouden. De technologie van Oddity.ai is zo geavanceerd dat het algoritme agressie ook op lage pixeldichtheid en dus grote afstand kan detecteren, beweren beide bedrijven.