De F50 foiling catamarans die worden gebruikt tijdens de racedagen van SailGP gaan soms zo snel dat zij stoom opwekken en zo zweven boven het water. Vergelijkbaar met wat er met schaatsen gebeurt. Er worden heel wat data verzameld tijdens de krachtmetingen. De organisatie overweegt die te verkopen aan de zeilindustrie.
Dat Larry Ellison, de oprichter van Oracle en thans de chief technology officer van het bedrijf, verzot is op zeilen, mag geen geheim heten. Hij heeft met zijn Oracle-raceteam veelvuldig meegedaan aan de America’s Cup en zelfs twee keer gewonnen. De volgende (en 37ste) race is overigens tussen augustus en oktober 2024 in Barcelona. Zijn hart gaat nu uit naar de SailGP, waarbij GP staat voor Grand Prix. Oracle heeft iets met snelheid. Zo sloot het bedrijf een sponsorschap af met Red Bull in 2022 om vijf jaar lang per raceseizoen een kleine negentig miljoen euro in het raceteam met Max Verstappen te steken.
In 2018 heeft Ellison, samen met de gelauwerde zeiler Russel Coutts, SailGP opgericht. Met het doel de sport beter aan de man te brengen. Coutts is de ceo van SailGP. Trots meldde hij onlangs op zijn LinkedIn-account dat het is gelukt om dit seizoen (het vierde) dertien wedstrijden te kunnen houden. In het eerste jaar (2019) waren er wereldwijd vijf races.
Kennis en kunde
SailGP is een internationale zeilwedstrijd met krachtige F50 foiling catamarans, waarin teams het tegen elkaar opnemen tijdens een seizoen van meerdere grands prix over de hele wereld. Deze catamarans staan met hun 52,2 knopen (bijna 100 km/u) bekend als een van de snelste zeilboten ter wereld. Ze worden gebouwd door Core Builders Composites, voor 100 procent eigendom van het Amerikaanse Oracle Racing Inc, dat op zijn beurt weer eigendom is van een trust van Larry Ellison. De botenbouwers maakten ook de zeiljachten voor de America’s Cup waaraan Oracle meedeed.
Warren Jones, de cto van SailGP, spreekt met Computable tijdens Oracle Cloud World half september in Las Vegas. Hij geeft aan dat tijdens de races enorm veel data worden verzameld met Oracle-technologie. ‘Die gegevens worden gedeeld over alle deelnemende teams’, legt hij uit. Dit in tegenstelling tot de America’s Cup of F1-races waar de teams er alles aan doen om met data het verschil te kunnen maken. ‘Wij willen voorkomen dat er geheime ‘wapenwedlopen’ ontstaan die nu de America’s Cup domineren. Bij SailGP worden de uitkomsten van races bepaald door kennis en kunde van de teams, niet door de technologie.’
Elk zeilevenement bestaat uit twee wedstrijddagen. De eerste dag bestaat uit drie vlootraces, terwijl de tweede dag twee vlootraces en een finale van een matchrace omvat. De laatste race van het seizoen is een matchrace tussen de twee best scorende bemanningen van het seizoen, waarbij de winnaar een prijs van één miljoen Amerikaanse dollar verdient.
Bemanning en kijkers informeren
Desalniettemin spelen data een belangrijke rol tijdens de zeildagen. ‘Aan het eind van de dag hebben we zo’n 48 miljoen regels code verzameld’, zegt Jones. ‘Het gaat ons erom de mensen aan de wal een mooi evenement voor te schotelen. Daarom zeilen we op spectaculaire plaatsen in de wereld en zo dicht mogelijk bij de kust.’
Hiervoor is de app The Dock ontwikkeld, het gratis loyaliteitsprogramma dat SailGP-fans ‘dichter dan ooit bij ’s werelds spannendste races op het water brengt’, zoals de website vermeldt. ‘Het is daarbij belangrijk dat we een gebruikersinterface hebben die voor zich spreekt en dat de kijkers kunnen beschikken over (streaming) video’s en live data. De ‘visuals’ zijn erg belangrijk. De software wordt ook gebruikt voor de verkoop van deelnamebewijzen. Wij hebben voor dit alles middleware ontworpen.’ De afwerking van de wedstrijden volgt de zon. De eerste in 2023 was in juni in Chicago, gevolgd door Los Angelos, gaat de wereld rond om te eindigen in juli 2024 in San Francisco.
‘Wij gebruiken de Oracle datecenters (Oracle Cloud Infrastructure) in de landen waar de wedstrijd plaatsvindt. Daarvoor hebben we twee toegewijde telefoonlijnen. Met OCI kan SailGP binnen enkele seconden meer dan 240.000 datapunten analyseren die zijn verzameld van achthonderd sensoren op de F50-boten, waardoor racegegevens in realtime naar de bemanningen en kijkers worden gestreamd’, licht de cto van SailGP toe. Die sensorgegevens stromen van de boten naar het Oracle Autonomous Data Warehouse met een gemiddelde batchgrootte van 15.000 tot 20.000 berichten, die elke 500 milliseconden worden verzonden. De verzamelde datapunten van de catamarans van SailGP worden van de F50-schepen naar een Autonomous Data Warehouse gestuurd via Oracle’s cloud-regio in Londen voor analyse, alles binnen twee tienden van een seconde. Dit gebeurt via een speciale 1 Gbps Oracle FastConnect-verbinding.
De data mogen dan geen eigendom zijn van een team om zo voordeel te behalen, ze zijn wel degelijk interessant voor bijvoorbeeld botenbouwers. ‘Wij overwegen nu hoe we die gegevens te gelde kunnen maken’, stelt Jones. Eraan toevoegend dat er niet geknoeid kan worden met de data. ‘Wij werken met blockchain-technologie.’
Simulator
Het ritselt van de Oracle-technologie bij SailGP, zoveel mag duidelijk zijn. ‘Elke boot bevat wel zo’n duizend componenten. Die houden we in de gaten met asset management’, legt Jones uit. ‘Verder gebruiken we Oracle-software om voorspellend onderhoud te kunnen plegen.’
Hij meent dat door OCI te gebruiken de ecologische voetafdruk van de evenementen zo laag mogelijk is. Ondersteunend it-personeel hoeft niet met het zeilcircus mee de wereld rond, maar kan op afstand zijn werk doen. Een ander voorbeeld van de rol van technologie bij het verlagen van de ecologische voetafdruk van SailGP is een zeilsimulator die draait op OCI. De simulator gebruikt gegevens van voorgaande seizoenen en visualisatiesoftware om raceomstandigheden en scenario’s na te bootsen. Hierdoor kunnen de zeilers hun prestaties verbeteren, aan hun vaardigheden werken en zelfs virtuele crashes uitvoeren om veiligheidstactieken te oefenen. Atleten kunnen dit overal ter wereld doen, waardoor ze minder hoeven te reizen om te trainen.
Jones: ‘Wij maken het via de app voor de mensen aan de wal ook mogelijk om de wedstrijden te herbeleven. Tijdens ons bestaan hebben we al 150.000 jonge mensen enthousiast weten te maken voor de zeilsport.’ Sinds kort verzamelt SailGP ook gegevens over hoe mensen met het platform omgaan. ‘Daar zijn we in augustus mee begonnen. Zo leren we hoe we de gebruikerservaring nog beter kunnen maken.’