Chipmachinefabrikant ASML verwacht in 2024 voor het eerst in lange tijd geen groei te halen. De omzet van Nederlands grootste techbedrijf zal volgend jaar op ongeveer hetzelfde niveau uitkomen als in 2023, een jaar met een groei van dertig procent. Nadat de afzet in 2024 een pas op de plaats heeft gemaakt, moet het in 2025 weer losbreken. In dat jaar zal de chipmarkt naar verwachting volledig zijn hersteld waardoor de orderstroom bij ASML toeneemt.
Dit blijkt uit de toelichting die de financiële topman van ASML, Roger Dassen, vanmorgen gaf op de nieuwe kwartaalcijfers. Daaruit klonk voor alles op dat de geopolitieke spanningen de situatie in de halfgeleiderindustrie er niet beter op maken.
Gisteren reageerde ASML al op de nieuwe Amerikaanse exportbeperkingen voor de Chinese chipindustrie. Het bedrijf uit Veldhoven ziet wel enige impact op de verkoop van duv-machines, maar pas op de (middel)lange termijn (2025-2030). De afzetmarkt verandert er mondiaal niet door, zij het wel in China. ASML verwacht dat slechts een beperkt aantal Chinese chipsfabrieken van de nieuwe maatregelen uit Washington last zullen krijgen.
Hoge voorraden
Momenteel herstelt de chipmarkt zich voorzichtig. Bij de eindklanten van de chipfabrikanten beginnen de voorraden gaandeweg op meer normale niveaus te komen. Maar de producenten zelf zitten nog met vrij hoge voorraden. De bezettingsgraad verbetert bij fabrikanten op gebied van ‘logic’. Volgens Roger Dassen is dat nog niet het geval bij geheugenchips. Hij ziet eind dit jaar een ommekeer, maar blijft onzeker over de kracht van het herstel. Wel vordert de bouw van nieuwe chipsfabrieken. Hij verwacht dat een aantal daarvan in 2024 en 2025 opgeleverd zijn, wat ASML orders kan opleveren. Dassen noemt 2024 een overgangsjaar, weliswaar zonder omzetgroei maar waarin ASML zich kan voorbereiden op ‘zeer significante groei in 2025’.
De derde kwartaalcijfers die vanochtend naar buiten kwamen, lagen beneden de verwachtingen. De omzet kwam uit op 6,7 miljard euro, ongeveer tweehonderd miljoen euro minder dan in het kwartaal daarvoor. De instroom van orders viel met 2,6 miljard euro behoorlijk tegen.