Het aantal onvervulde it-vacatures is onverminderd groot. En ondertussen wisselen jongere it-professionals sneller dan ooit van werkgever. In het eerste kwartaal van 2023 was er in Nederland sprake van 12.501 openstaande it-vacatures. Bovendien zei maar liefst 43 procent van alle Nederlandse it-bedrijven dat het personeelstekort hun groei in de weg stond. Dit dwingt bedrijven om hun heil te zoeken in alternatieve manieren om it-vacatures in te vullen.
Die alternatieven voor het invullen van vacatures kunnen zijn:
- Intern opleiden
Het hanteren van een intern trainingsprogramma kan bijdragen aan een oplossing voor het tekort aan personeel. Het vinden en verder opleiden van gekwalificeerd talent kan bedrijven aan vaardige en loyale medewerkers helpen.
- Focus op ervaring in plaats van diploma
De financiële crisis van 2008 stuwde de werkloosheidspercentages naar ongekende hoogtes. De balans op de arbeidsmarkt sloeg volledig door naar de aanbodkant. Dit bewoog organisaties ertoe om hogere opleidingseisen in hun vacatures op te nemen dan voor de kwalificaties in de vacatures nodig was. Als gevolg hiervan probeerden studenten diploma’s op hoger niveau te bemachtigen om aan banen te komen die in de praktijk niet een dusdanig hoog opleidingsniveau vereisten. Gekwalificeerde kandidaten die wel over de juiste vaardigheden beschikten, maar niet over de gevraagde diploma’s, werden daarmee buitenspel gezet. Bedrijven vechten momenteel om medewerkers met een universiteitsdiploma, maar in essentie draait het allemaal om de technologische kennis van kandidaten. Hoeveel van hen hebben ervaring met projecten uitvoeren voor klanten en praktische problemen oplossen? Die ervaring is de werkelijke succesindicator.
- Kijk verder
Door zich te richten op de dezelfde typen kandidaten leggen bedrijven beperkingen aan hun personeelswerving op. Deze eerste schifting door bedrijven draagt bij aan maatschappelijke ongelijkheid. Het traditionele draaiboek voor personeelswerving zorgt bovendien voor de verwatering van talent-pools in regio’s buiten de Randstad. Talentvolle werkzoekenden verhuizen vaak naar de grote steden, waar de meeste banen te vinden zijn. Het inhuren van mensen op basis van hun vaardigheden en potentieel en het aanbieden van interne training zal bedrijven aan een grotere pool van talent helpen: een pool die andere organisaties mogelijk over het hoofd hebben gezien. Deze aanpak biedt ook kansen voor mensen in kleinere steden of dorpen, plattelandsgebieden of achterstandsgebieden.
- Low-code als redder in de nood
Vanwege het schaarse aanbod van vaardige programmeurs zoeken steeds meer organisaties hun heil in low-code-softwareontwikkeling. Deze aanpak stelt zakelijke gebruikers met weinig programmeerervaring in staat om hun eigen bedrijfsapplicaties te bouwen. In 2021 bereikte de wereldwijde markt voor low-code development een omzetniveau van 13,8 miljard dollar. Volgens Gartner groeit het gebruik van low-code platforms met ruim 20% per jaar. Naar verwachting zal er in 2025 maar liefst 47 miljard dollar in deze markt omgaan.
Platforms voor low-code-ontwikkeling zijn er om zakelijke gebruikers zoals bedrijfsanalisten en projectmanagers met weinig programmeerervaring in staat te stellen applicaties te bouwen. Ze verbergen de bestaande codebase achter een grafische user interface. Gebruikers kunnen volgens het ‘what you see is what you get’-principe applicaties samenstellen en genereren. Dit maakt het makkelijker om vacatures voor developers te vervullen. En het verlicht de druk op de professionele softwareontwikkelaars binnen de organisatie, zodat zij meer tijd overhouden om aan de softwarearchitectuur te werken. Grote ondernemingen zoals KPMG, PwC en Deloitte richten voor het vinden van kandidaten voor it-functies hun pijlen nu ook op universiteitsstudenten met een niet-technische achtergrond. Daaruit blijkt dat er ook voor mensen zonder programmeerkennis een carrière in de it-sector is weggelegd.
Low-code wordt vaak in één adem wordt genoemd met citizen development (medewerkers zonder it-achtergrond die zelf applicaties ontwikkelen), iets wat low-code inderdaad mogelijk maakt. Echter maken ook veel professionele developers hier gebruik van, omdat het de time-to-market voor bedrijfsapplicaties in alle soorten en maten verkort. Volgens Forrester Research maakt een derde van alle professionele developers gebruik van een bepaalde vorm van low-code. Deze aanpak is dus op brede schaal inzetbaar en kan een oplossing bieden voor de vele onvervulde vacatures.
- Werven van coding bootcamp graduates
Vooruitstrevende organisaties kiezen ervoor om de training van talent zelf te bekostigen. Ze huren steeds vaker pas afgestudeerden in en zorgen voor een cultuur die in het teken staat van voortdurend leren en regelmatige training. Bootcamps voor programmeurs zijn een vijver van talent waarin zij graag vissen. Deze evenementen bieden deelnemers voordelen als een sneller rendement in hun investering in training, een hoger salaris en loopbaankansen op technisch vlak.
Strategie
Personeelstekorten zijn de afgelopen jaren een groot probleem geweest voor de it-sector. Om dit te verhelpen, moeten bedrijven hun strategie voor personeelswerving herzien en hun focus sterker richten op de vaardigheden en het potentieel van mensen dan op hun opleidingsniveau. Interne training en coding bootcamps kunnen talentvolle kandidaten in korte tijd transformeren tot waardevolle medewerkers. Het gebruik van low-codeplatforms maakt de tijd van professionele softwareontwikkelaars en it-specialisten vrij en biedt een praktische oplossing voor het huidige personeelstekort. Het toepassen van deze strategieën zal bedrijven helpen een einde te maken aan het tekort aan talent en hun volledige groeipotentieel te realiseren.
Het idee dat je personeelstekorten oplost met meer personeel (contradictio in terminis) of technologie (wat komisch is voor een vakgebied dat technisch van aard is) gaat het hem voor mij niet worden. Overigens de oplossingen die hier genoemd worden zijn pleisters. We zullen fundamentele keuze moeten maken hoe IT zelf efficiënter en effectiever kan worden ingezet. Ik zal wel nu gaan vloeken in de kerk, maar de IT-industrie en IT-ers in het algemeen zijn zich nauwelijks bewust van feit dat ze zwaar inefficient en ineffectief werken (ook ik zelf). Daar liggen ook een aantal oorzaken aan ten grondslag: commerciële belangen, zwakke integratie met de “business”, te lage standaardisatie. Mijn stelling: als we met zijn allen, dus overheid en bedrijfsleven de handen in een slaan en desnoods afgedwongen in een wet, dat hergebruik en by-design de basis gaat worden voor technologie, hebben we veel minder IT nodig.
Als we echt lef hebben, trekken we het nog een paar stappen verder, en onderzoeken we of al die primaire processen dat met al die IT wordt ondersteund echt wel iets bijdraagt aan onze samenleving. Ik durf te wedden dat 30% complete overbodige ballast is en in essentie nergens toe dient. Dan lossen we gelijk ook een aantal andere personeelstekorten op.
Kortom: laten we de goede dingen doen en wat we doen goed doen!
Mijn stelling : Laat de IT zijn eigen IT goedkeuren. Als de opdrachtgever dat nu ook doet bij het opdrachtgeven dan hebben we in ieder geval niet minder IT nodig.
inefficient en ineffectief en is zeer efficient en effectief afhankelijk welk doel je wilt bereiken.
Waarom vijfjarenplan als de markt dit oplost 🙂