Nico Willem Hendrickx, toponderzoeker op gebied van quantum-technologie, is onderscheiden met de Christiaan Huygens wetenschapsprijs voor natuurkunde. De Groninger kreeg deze prijs voor het proefschrift ‘Qubit arrays in germanium’ waarop hij in 2021 promoveerde aan de Technische Universiteit Delft. Volgens juryvoorzitter prof. dr. Maria Antonietta Loi geldt zijn proefschrift als de standaard in de wereld van halfgeleider-quantumtechnologie.
Onderzoeker Hendrickx wist als eerste een vlakke germanium-quantumdot te construeren. Ook was het vòòr hem nog nooit iemand gelukt een qubit te bedienen op basis van een enkel elektronengat. Verder verwierf hij faam met de demonstratie van universele quantum-logica met gaten. Hij wordt beschouwd als de vader van de germanium-quantumtechnologie. Volgens de jury heeft hij de meest geavanceerde quantumdot-systemen gefabriceerd. Ook voerde hij zeer uitdagende hoogfrequente quantum-experimenten met weinig ruis uit. Aan de Christiaan Huygens wetenschapsprijs voor natuurkunde is een geldbedrag van tienduizend euro en een bronzen beeld verbonden.
Hendrickx werkt als postdoctoraal onderzoeker bij IBM Research in Zürich. Het onderzoek richt zich op het verbeteren van de quantum-coherentie en de ontwikkeling van hybride supergeleider-halfgeleidersystemen. Als onderzoeker in het quantumtechnologie-team leidt hij daar de ontwikkeling van germanium-qubit-technologie.
Een eervolle vermelding was er voor dr. Elham Mohamed Tawfik Fadaly. Zij demonstreerde als eerste de groei van hoogwaardige zeshoekige SiGe. Haar onderzoek opent de weg naar de ontwikkeling van veel belangrijke opto-elektronische apparaten die in Si-elektronica zijn geïntegreerd. De tweede eervolle vermelding ging naar dr. Loreta Angela Muscarella. Haar proefschrift belichtte experimentele technieken die worden toegepast op metaalhalide perovskieten. Ze demonstreerde het belang van spanning in deze klasse materialen.