Studenten aan het Amsterdamse MBO College Zuidoost kunnen sinds vorige week oefenen in een demo-datacenter in hun schoolgebouw. Datacenteraanbieder Digital Realty richtte de oefenruimte in voor studenten Cloud & Infrastructure Technician. Het idee is dat de kloof tussen onderwijs en bedrijfsleven verkleint door praktijkervaring te bieden.
Het demo-datacenter biedt studenten de kans om vaardigheden te ontwikkelen, zoals het installeren en inrichten van servers en het aanleggen van kabels. Een complete datacenterruimte die bij Digital Realty vrijkwam, is verhuisd naar een trainingslokaal bij de mbo-instelling. Hier krijgen de relatief nieuwe onderdelen een tweede leven als trainingsobject.
Met de trainingslocatie verwerven de studenten basisvaardigheden en is de kans groter dat ze hun stage en opleiding succesvol afronden en snel aan het werk kunnen in de sector. Volgens de datacenteraanbieder groeit de vraag naar medewerkers in de sector. Bij het bedrijf lopen vier studenten van de opleiding Cloud & Infrastructure Technician stage.
Leuk en variërend
‘We willen studenten laten zien hoe datacenters werken en dat het werk in deze sector leuk en variërend is’, meldt Kees van den Berg, customer operations manager bij Digital Realty Nederland. Dat is iets wat Jolanda Harskamp van MBO College Zuidoost ook ziet: ‘We zien dat de interesse in de datacentersector groeit. We kijken ernaar uit om met het demodatacenter onze studenten nog beter te voorbereiden op een carrière in deze sector.’
Naast de opleiding Cloud & Infrastructure Technician biedt MBO College Zuidoost acht andere ict-opleidingen, variërend van Allround Medewerker IT Systems & Devices en Geo-Gis Software Developer tot het militaire specialisme Veiligheid & Vakmanschap ICT. De mbo-instelling is onderdeel van ROC van Amsterdam, een van Nederlands grootste regionale opleidingscentra.
Rack & stack is de fysieke kant van het datacenter niet zo spannend als we kijken naar alle DCIM oplossingen welke om het uiteindelijke beheer gaan. Wat betreft het lifecycle management (LCM) in het configuratie management is een tweede leven gunnen van relatief nieuwe componenten een mooi iniatief maar de business wil garanties. De opleiding Cloud & Infrastructure Technician lijkt me dus nog wat te missen als we kijken naar een marktvraag aangaande de duurzaamheid.
Aangaande de worstenfabriek wil de business de ingrediënten niet weten zolang er maar worst geleverd wordt, een gegeven paard kijk je niet in de bek maar wat is eigenlijk de boodschap? Want idee van FRU gaat vooral om een voorraad reserveonderdelen die eenvoudig te wisselen zijn, het fysieke verhaal van vervanging vergeet nog weleens de logica van compabiliteit. De twaalf verschillende merken en één standaard in het beheer gaan om de DCIM oplossingen waar nog altijd te weinig aandacht voor is.