Artificiële intelligentie helpt juryleden bij turnwedstrijden om nauwkeurige en eerlijke cijfers uit te delen. Fujitsu ontwikkelde een ai-gebaseerd systeem voor de beoordeling van turners, dat de Internationale Gymnastiek Federatie (FIG) inzet bij de wereldkampioenschappen die nu in Antwerpen plaatsvinden.
Het zogeheten Judging Support System (JSS) vervangt de versie die Fujitsu in 2017 voor de FIG bouwde en sinds 2019 werd ingezet bij turn-jurering. Het oude systeem was gebaseerd op sensoren. Door ai en camerabeeldanalyse te combineren, kunnen juryleden de prestaties van deelnemers nu nauwkeuriger beoordelen. Het systeem voorziet bovendien tv-zenders van analytische gegevens.
Fujitsu presenteert in april 2024 zijn Human Motion Analytics-platform, dat JSS als basis neemt voor turntrainingen. Het doel is om ai en expertise op het gebied van beeldanalyse te combineren om uitdagingen in sectoren zoals gezondheidszorg, retail, productie en entertainment aan te pakken. De fabrikant definieerde ongeveer honderd basisbewegingen om snelle toepassing in verschillende omgevingen mogelijk te maken.
Achter deze technologie zit een verhaal want human-centric ICT gaat om menselijke problemen op te lossen met de hulp van technologie want het menselijke oog is niet zo goed als een camera. Ik ben geen expert in turnen maar ik weet vanuit andere jurysporten wel wat van het probleem van het vinden van gekwalificeerde maar onderbetaalde vrijwilligers. De langs de lijn reportage van een redactioneel stuk reikt helaas niet verder dan het sportkatern van het plaatselijke sufferdje doordat een inzichtelijkheid ontbreekt van de processen. Want maatschappelijke bijbaantjes geven me inzichtelijkheden in een sector zoals sport en entertainment vanuit meerdere gezichtspunten.
Het zure redacationele stukje mist dan ook vooral de potentie van sensors, welke steeds goedkoper worden en de algoritmen. Een Chinese camera van 3 tientjes wordt heel wat wat slimmer als je beeldanalyse hebt, aangaande het menselijk oog en het niveau van de sporter kan ik me focussen op één ding. Ik geef als jury geen oordeel over overname in een estafette doordat ik weet dat ik fysiek niet in staat ben om te oordelen. Want wat betreft de meerdere gezichtspunten kan ik op top niveau een foute aantik of een foute overname beoordelen maar niet beiden. Dus lang leve de technologie want de VAR in een beslissing gaat om de beeldanalyse.
Het gaat namelijk niet om de basisbewegingen maar om de reglementair vastgelegde bewegingen, hieraan kun je nog een moeilijkheidsgraad hangen om het rendement van trainingen te vergroten maar uiteindelijk gaat het commercieel om het vermaak. Sporters zijn tenslotte de gladiatoren van onze tijd en ‘beyond human’ doet het altijd goed hoewel ze in Japan meer van het respect van waarden zijn. Anton en de statuten en reglementen was een prachtig voorbeeld van de behoudendheid terwijl Kenneth en zijn vriendjes een voorbeeld zijn van opportunisme.
De reactie van ik weet er niet veel van maar ik zeg even hoe het zit, is nogal wat zuurder dan het artikel.
De basisbeweging van deugt niet en beter weten is uiteraard weer aanwezig. Stelselmatig zelfs 😉
Misschien is het gewoon niet zo leuk om meteen als legacylover te worden weggezet als je niet meteen op elke iteratieve scheet wil meewaaien.