Zijn de kosten in de zorg al torenhoog, nu stijgen ook nog eens de kosten voor ict. Toch blijkt dat Nederlandse zorgorganisaties bij het uitbesteden van ict kostenverlaging niet als belangrijkste drijfveer zien. Dat wijst een rondgang uit van adviesbureau Eraneos, voorheen Quint.
Het gebrek aan prioriteit op dat laatste vlak is opvallend, want kosten in de zorg is een actueel thema. Het gaat financieel niet goed met de Nederlandse zorgsector. ‘Afgelopen weken hebben we kunnen lezen over het feit dat veel zorgaanbieders momenteel op omvallen staan door te hoge kosten’, aldus Léon Wijnen van Eraneos. ‘Het aantal aanbieders in de rode cijfers is meer dan verdubbeld, bankafspraken die niet worden nagekomen zijn meer regel dan uitzondering en het aantal zorgaanbieders in bijzonder beheer is fors toegenomen. Door ict beter en vooral zorgvuldig in te regelen, kunnen ze tot kostenbesparing komen. Er liggen op dat vlak nog echt veel kansen voor zorgorganisaties.’
Behalen doelen
Zorgorganisaties geven aan met het uitbesteden van ict-diensten hun doelen (grotendeels) te hebben behaald. Het beste scoren ‘toegang tot resources’ met 55 procent behaalde doelen en ‘focus op core-business’ met 53 procent. ‘Businesstransformatie’ en ‘innovatie’ blijven met tien en twaalf procent behoorlijk achter. ‘Kostenreductie’ wordt echter zelden gerealiseerd, maximaal drie procent slaagde daarin.
Uit het tweejaarlijkse onderzoek naar cloud- en ict-outsourcing blijkt dat vooral grote zorgorganisaties profijt hebben van standaardisatie om kosten te verlagen. Opvallend genoeg geven veel zorgorganisaties in het onderzoek aan dat kostenbesparingen niet het belangrijkste doel zijn van uitbesteding. Voor de zorgsector (‘Care’) is dit eenvoudiger en loopt hierin voor op de ‘Cure’ (ziekenhuizen). De meeste ziekenhuizen hebben hun elektronische dossiers nog steeds on-premise, en slechts een paar organisaties zijn voorzichtig aan het overgaan naar een hybride cloud-omgeving met betrekking tot hun epd.
Standaardiseren
Met de stijgende kosten van de zorg stijgen ook de kosten van ict, een conclusie die in het rapport getrokken wordt. Wijnen: ‘Kleinere zorgbedrijven met een eenvoudig applicatielandschap kunnen effectiever opereren. Bij grotere organisaties zou je economisch schaalvoordeel verwachten, maar een nadeel ontstaat door de complexiteit van die organisaties. In onze kan het schaalvoordeel van de grotere zorgorganisaties worden gerealiseerd als het applicatielandschap wordt vereenvoudigd en ict verder gestandaardiseerd wordt.’
Wat betreft het archiveren van oude opinies ben ik niet verrast over conclusies want olifant in de hoek van de kamer die ieder 10 jaar geleden al zag staan is alleen maar groter geworden. Toen werd er met het idee van een shared storage centrum gespeeld omdat de administratieve records van een EPD niet het probleem waren maar de corpus digitalis welke steeds groter worden. Big data van digitale pathologie vroeg om ontsluiting met anonimiseren of een actief consent. Wij van WC-eend adviseren niet WC-eend maar wijzen alleen even op het plaatje:
https://www.fujitsu.com/global/about/resources/news/press-releases/2023/0328-01.html
Zoek de 7 verschillen of de 99 overeenkomsten want je kunt eigen dialecten ontwikkelen aangaande de protocollen maar onvoldoende marktwerking in de mogelijkheden tot ontsluiting van de data beperkt de concurrentie met als gevolg onnodig hoge kosten. Digitale pathologie en AI bieden namelijk kansen want door wearables ontstaat er een interessante retourstroom in de care keten, een keten die steeds afhankelijker wordt van mantelzorgers.
Statistieken zeggen niet alles want als instroom van verzorgende en verplegende is iets groter is dan uitstroom maar er is een exponentieel stijgende vraag naar zorg dan heb je uiteindelijk een tekort. Die andere olifant in de kamer die iedereen 10 jaar geleden al zag staan gaat om de vergrijzing.
Kan iemand mij uitleggen waarom de gesuggereerde outsourcing en/of verplaatsing van systemen naar de cloud per definitie tot kostenbesparing zouden leiden?
Mijn ervaring is eerder andersom…