De iPhone 12 vormt geen acuut gezondheidsrisico, hoewel het toestel meer straling afgeeft dan wettelijk is toegestaan. Die conclusie trekt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) na bestudering van eerder onderzoek door de Franse telecomtoezichthouder ANFR en aanvullende informatie van Apple. De smartphone hoeft vooralsnog niet uit de schappen.
Eerder deze maand maakte de ANFR bekend dat het toestel de Europese stralingsnorm overschrijdt. De smartphone gaf in de Franse steekproef 5,74 Watt straling per kilogram lichaamsgewicht af, terwijl de Europese norm op 4,0 Watt per kilogram ligt. De iPhone 12 is sinds eind 2020 op de markt en mocht in Frankrijk ineens niet meer worden verkocht. De ban werd opgeheven toen Apple beloofde om via een software-update de straling terug te brengen.
De RDI bestudeerde technische documenten van de iPhone 12 en de bevindingen van het Franse onderzoek. Hieruit bleek dat het toestel in sommige gevallen inderdaad te veel straling uitzendt. Apple beweert dat dit verminderd wordt wanneer de telefoon beweging detecteert. Hoewel de toezichthouder naar eigen zeggen niet met zekerheid kan vaststellen of dit in de praktijk onder alle omstandigheden goed werkt, luidt de conclusie dat er geen gevaar voor de gezondheid is.
Limieten
De Franse toezichthouder ziet erop toe dat Apple zijn belofte nakomt om de iPhone 12 aan te passen aan de geldende eisen voor mobiele telefoons. Zodra deze aanpassingen zijn gemaakt, beoordelen Europese toezichthouders gezamenlijk of de smartphone aan alle vereisten voldoet, en of verdere stappen nodig zijn. Frankrijk zal het voortouw nemen in deze beoordeling.
Dus we maken een norm, en vervolgens schuiven we die opzij, want er moet natuurlijk wel geld verdiend worden….
Euh… “5,74 Watt straling per kilogram lichaamsgewicht af”. Wiens lichaamsgewicht? Dat van jou, van mij, van die iPhone?
@HensBaltesen Zie het follow-up-artikel https://www.computable.nl/artikel/nieuws/mobility/7561056/250449/iphone-12-blijft-na-update-binnen-stralingsnorm.html
Daar staat ook alleen maar in dat de waarde zoveel Watt/kg is en wordt dus niet uitgelegd hoe ze aan die waarde komen. Er is wel een link naar een filmpje en nog een ‘embed’. De redactie mag van mij uitzoeken hoe dit in elkaar zit en waar de relevantie informatie nu wel staat én dat in bovenstaand artikel opnemen.
Volgens mij is de veldsterkte in Watt per vierkante meter.
Zie https://www.antennebureau.nl/straling-en-gezondheid/blootstellingslimieten-voor-elektromagnetische-velden
Veldsterkte wordt in Volt per meter uitgedrukt (niet vierkante meter). Hier willen ze bepalen hoeveel invloed het op je lichaam heeft, maar gebruiken daarvoor een wazige eenheid waarbij elke uitleg ontbreekt.
@Hens, Dat heb ik ook geleerd, in een grijs verleden, maar op de website van van het antennebureau staat toch echt Watt per vierkante meter.
Mis ik misschien iets?
Volt per meter leerde ik 50 jaar geleden……..
Discussie over veldsterkte en vermogensdichtheid vergeten de ontvangende kant want het maximale SAR-niveau (Specifieke Absorptiesnelheid) dat is toegestaan voor mobiele telefoons in de Europese Unie (EU) wordt gereguleerd door de Europese Commissie. Volgens IEC 62209-3 ligt SAR limiet op 2,0 Watt per kilo. Een 4,0 Watt per kilogram is een overschrijding van de limiet met een factor 2 waarbij de thermische effecten gebruikers van een iPhone 12 in zombies veranderen.
Aan redactie de opdracht om duidelijkheid te verschaffen in limieten want de standaarisatie hiervan binnen de Europese Economische Ruimte biedt fabrikanten de mogelijkheid om middels testen in één keer voor meerdere landen toestemming te krijgen voor het verkopen van hun producten. Het vertrouwen in toezichthouders van burgers neemt namelijk af als bepaalde fabrikanten geen strobreedte in de weg gelegd wordt. Sjoemelsoftware van Apple lijkt tenslotte op de eerdere fraude in de autoindustrie waar ook andere waarden in het daadwerkelijke gebruik bleken dan opgave van fabrikanten.
Hens, Ron, elektrische veldsterkte wordt inderdaad in Volt per meter aangegeven, (theoretisch) in een punt en in een bepaalde richting. Er zijn diverse soorten veldsterktes, zoals die van zwaartekracht, magnetisme en van ioniserende straling.
De RDI heeft het over vermogensdichtheid, dat in W/m2 wordt uitgedrukt. Je kan veldsterkte omrekenen per type straling, zie https://www.antennebureau.nl/straling-en-gezondheid/omrekenhulp-voor-elektromagnetische-veldsterktes. De elektrische veldsterkte blootstellingslimieten zijn ook afhankelijk van de frequenties vanwege de verschillende gevoeligheden voor verschillende frequentie. Zie https://www.antennebureau.nl/straling-en-gezondheid/blootstellingslimieten-voor-elektromagnetische-velden. De totale stralingssom voor een periode kan weer in Joule uitgerekend worden, maar dat is door specialisten te interpreteren, want weefsel kan zich herstellen. Heb je meer schadeontwikkeling dan herstel, dan wordt het probleem groter en andersom. Het meten van straling is ook een vak apart, zie https://www.antennebureau.nl/binaries/antennebureau/documenten/brochures/2018/januari/5/meten-van-elektromagnetische-velden/pocket-meten-van-elektromagnetische-velden.pdf.
Gemeten W/m2 is thans de gebruikelijke indicator om weefselbeschadiging te voorspellen bij elektrische veldsterkte. Uiteindelijk gaat het om opwarming van het lichaam in Watt per kilogram lichaamsgewicht. De opwarming kan de stofwisseling negatief beïnvloeden. Hierbij moet ook meegenomen worden dat de plaats van de lokale oververhitting (bijv. hoofd of heup), grote van het lichaam, gezondheid van de persoon een rol speelt. Men moet dus rekening houden met de meest gevoelige situatie. De techniek is recent, dus de normen zijn nog in ontwikkeling zoals RDI ook aangeeft