Nederland moet verdere maatregelen nemen om de zogeheten Digital Decade-doelen van de Europese Unie te bereiken. En dat terwijl het land historisch gezien een digitale voorloper in Europa is. Dit meldt de Europese Commissie in een rapport over de voortgang van de Digital Decade-programma voor verbetering van de digitale situatie tussen 2020 en 2030.
Het rapport benadrukt dat Nederland al sterke digitale vaardigheden heeft, maar dat er meer moet worden gedaan op het gebied van ai-gebruik door bedrijven en de beschikbaarheid van ict-specialisten en afgestudeerden op de arbeidsmarkt.
Een van de aanbevelingen is het versnellen van upskilling en reskilling op het gebied van digitale vaardigheden in de arbeidsmarkt. Ook benadrukt de Commissie dat Nederland stappen moet nemen om een evenwichtige genderverdeling in de ict-sector te bereiken. Bovendien wordt het land aangemoedigd om beleid te blijven implementeren om mkb-ondernemers toegang te geven tot geavanceerde technologieën, met name op het gebied van big data, cloud computing en artificiële intelligentie (ai).
3,5GHz-veiling
Wat betreft digitale infrastructuur krijgt Nederland een veeg uit de pan. Ons land blijft achter bij de plannen voor de Gigabitdekking en bij de toewijzing van de 3,5 GHz-band voor mobiele communicatie. ‘De invoering van gigabitconnectiviteit is niet-existent. Nederland kan trots zijn op 100 procent 5G-dekking, maar heeft de 3,5 GHz-band niet op tijd toegewezen.’ De veiling van die frequentieband is kortgeleden tot nader orde uitgesteld, terwijl hij was voorzien voor eind 2023.
De Brusselse ambtenaren zijn niet alleen maar negatief over de voortgang in Nederland. Het rapport prijst het land voor zijn inspanningen op het gebied van halfgeleiders, edge nodes en quantum computing, die bijdragen aan de EU-inspanningen op deze terreinen.
Het zogeheten Nederlandse Recovery and Resilience Plan (RRP) reserveert 1,2 miljard euro voor digitale transformatie, waarvan 834,4 miljoen zal worden besteed aan maatregelen die bijdragen aan de Digital Decade-doelen. De Commissie moedigt de overheid aan om deze maatregelen te versnellen en zo bij te dragen aan de bredere Europese digitale agenda.
Digital Decade-doelen
De Europese Commissie formuleerde in 2021 diverse doelstellingen voor Europa’s digitale transformatie tot 2030. Ze hebben betrekking op vaardigheden van de bevolking, digitale transformatie van ondernemingen, veilige en duurzame ict-infrastructuur en digitalisering van publieke dienstverlening.