Stichting NL CISO Circle of Trust (CCoT) mag officieel informatie over dreigingen en incidenten delen met de bij hen aangesloten multinationals en zo bijdragen aan hun cyberweerbaarheid. De organisatie, opgericht door ciso's van tien grote Nederlandse ondernemingen, heeft sinds deze maand de OKTT-status (objectief kenbaar tot taak). Dit vergemakkelijkt de samenwerking en informatiedeling met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).
Het NCSC deelt sinds december vorig jaar informatie over dreigingen en incidenten met organisaties die de OKTT-status hebben en de taak hebben andere organisaties of het publiek te informeren. Voordien deelde het NCSC dergelijke informatie alleen met de Rijksoverheid en organisaties in de vitale sectoren, maar een wijziging van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni) maakte uitbreiding mogelijk. Uitbreiding van de samenwerkingspartners draagt volgens de centrum bij aan tijdige, actuele, en relevante verstrekking van dreigingsinformatie aan multinationals en verhoogt daarmee de cyberweerbaarheid van deze bedrijven.
Stichting CISO Circle of Trust is opgericht door tien vooraanstaande Nederlandse bedrijven, waaronder ABN Amro, Ahold Delhaize, Akzo Nobel, ASML, ING, KPN, Philips, Rabobank en Shell, met als doel bij te dragen aan het vergroten van de bewustwording en weerbaarheid op het gebied van cybersecurity bij in Nederland gevestigde bedrijven. De OKTT-status werd op 7 september toegekend door demissionair minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz-Zegerius.
Voorbeelden van andere organisaties met de OKTT-status zijn het Digital Trust Center (DTC), Ferm (samenwerkende bedrijven in Rotterdamse havengebied), Z-Cert (expertisecentrum voor cybersecurity in de zorg), Cyberweerbaarheidscentrum Brainport (voor de hightech- en maakindustrie in regio Eindhoven) en Connect2Trust (eveneens een cybersamenwerkingsverband tussen grote bedrijven).