De Tweede Kamer vraagt om een gedetailleerd onderzoek naar de effecten van artificiële intelligentie (ai) op de werkgelegenheid. Een grote meerderheid stemde voor een voorstel van Volt-kamerlid Laurens Dassen om per ministerie de impact op de arbeidsmarkt te analyseren.
Ook wil Volt weten hoe we de bestaanszekerheid van werknemers kunnen behouden, wanneer hun banen door algoritmes worden overgenomen. Dassen vraagt ook aandacht voor de toepassing van ai door de overheid, op de banen van de toekomst, beleidsontwikkeling en onze manier van werken. Ook zaken als klimaat en mensenrechten wil hij daarbij betrekken.
Dit bleek tijdens de algemene politieke beschouwingen die traditioneel na Prinsjesdag worden gehouden. Het demissionair kabinet staat echter niet te trappelen zo’n omvangrijke analyse te doen. Volgens premier Rutte leidt dat tot een hoop bureaucratie. Hij vroeg Dassen zijn motie aan te houden totdat staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) eind dit jaar komt met haar visie op (generatieve) ai. ‘Er wordt uitvoerig aan beleid gewerkt’, aldus Rutte.
Negatieve gevolgen
Verder maakte de Tweede Kamer zich bezorgd Nederlanders die het tempo van de toenemende digitalisering niet meer kunnen bijhouden. Eerdmans riep op tot een plan van aanpak om te voorkomen dat een nieuwe kloof in de samenleving ontstaat en ouderen verweesd raken. Hij constateerde dat mensen met hun eigen gemeente geen telefonisch contact meer kunnen krijgen en dat brieven niet meer worden beantwoord. Met uitzondering van VVD en FvD ging de Kamer afgelopen donderdag akkoord met een motie om hiervoor beleid te ontwikkelen.