Python, C en C++ zijn de vooraanstaande programmeertalen in de top 20 van de Tiobe-index. Op de veertiende plek even staat Scratch, een van de grootste stijgers. Ook Rust en Kotlin maken een flinke sprong.
De grafische graphical block-based programmeertaal Scratch is gemaakt om kinderen te leren programmeren. In die zin is een plek tussen technologieën en talen als R, Assembly, Fortran en SQL op zijn minst opvallend. Deze zomer haalde Scratch de hoogste positie ooit. Het staat nu op veertiende plek. .Vorig jaar stond de taal niet in de top 20, terwijl drie jaar geleden deze top nipt werd gehaald.
Ook initiatieven als Coderdojo in België en Nederland, die kinderen in aanraking brengen met technologie, maken actief gebruik van Scratch als programmeertaal. ‘Elke Dojo start bij ons altijd met Scratch. En dit heeft verschillende redenen’, zegt Martine Tempels, oprichter van Coderdojo België. ’Scratch is gratis, heel toegankelijk en werkt op alle computers ongeacht besturingssysteem of ouderdom van het toestel. Er is geen extra materiaal voor nodig, dus kan door de deelnemer ook makkelijk thuis verder gezet worden.’
In veel gevallen is Scratch voor kinderen en jongeren ook een opstapje. ‘Veel Dojo’s zijn in de loop der jaren ook op zoek gegaan naar tekstuele programmeertalen. Python is daar onder meer populair’, weet Tempels.
Tiobe
In de algemene Tiobe-index blijft Python de populairste programmeertaal, gevolgd door C, C++ en Java.
Naast Scratch kent de lijst ook andere opvallende stijgers. Dat zijn Fortran, maar vooral Rust en Kotlin. Ook deze laatste twee duiken, in vergelijking met een jaar geleden, de top 20 binnen. Maar in de top 15 is Scratch de grootste stijger.