KPN, VodafoneZiggo en Odido (voorheen T-Mobile) spuien hun gal over het verdere uitstel van de 5G-veiling van de belangrijke 3,5-GHz-band. De drie mobiele operators maken tegelijkertijd deel uit van de groep die beroep aantekende tegen de aanpassing van het Nationaal Frequentieplan (NFP).
Tien bedrijven, waaronder de drie grote telecomoperators alsmede Schiphol en Havenbedrijf Rotterdam, vechten voor de rechter het frequentieplan aan. De rechtbank behandelt deze beroepszaak op 11 en 12 oktober. Zolang de rechter in deze kwestie geen uitspraak heeft gedaan, kan de veiling van 5G-frequenties niet doorgaan. Die veiling is afhankelijk van de inhoud van het frequentieplan dat in extra ruimte voorziet om overal in Nederland landelijke mobiele communicatie, waaronder 5G, aan te bieden.
Niet alleen de landelijke operators, ook de private netwerk-exploitanten vinden dat het ministerie veel onduidelijkheid laat bestaan over de beschikbaarheid van de 3,5-GHz-band die essentieel is voor de volledige uitrol van ‘echte 5G’ in Nederland. De oorspronkelijk al beoogde frequentieruimte (300 Megahertz) voor landelijke mobiele communicatie in de 3,5-GHz-band, zoals 5G, had volgens de plannen van het ministerie al na een veiling vanaf 1 december dit jaar beschikbaar moeten zijn. Ook zou in deze band twee keer 50 Megahertz (van de totale 400) beschikbaar komen voor lokale draadloze toepassingen in bijvoorbeeld bedrijven. Schiphol en Havenbedrijf Rotterdam kunnen hun klanten daarmee beter bedienen. Maar over de verdeling, condities en allerlei details bestaat allang geharrewar.
Steen en been
Een woordvoerder van het ministerie is het ermee eens dat het bevreemdend is dat juist die partijen die de aanpassing van het frequentieplan tegenhouden nu steen en been klagen over de vertraging. De woordvoerder wijst erop dat in deze affaire elke partij weer andere belangen heeft bij de verdeling van schaarse frequenties. HVlak voor de behandeling van de beroepszaak hebben genoemde partijen kennelijk belang bij een pr-offensief en negatieve publiciteit richting het ministerie, zo laat de woordvoerder doorschemeren.
KPN beklaagt zich tegenover Nu.nl over het oplopen van de vertraging. ‘Deze veiling had allang plaatsgevonden moeten hebben’, aldus een woordvoerder. VodafoneZiggo en Odido laten zich in soortgelijke bewoordingen uit. Ze zeggen teleurgesteld te zijn over wat ze noemen een nieuwe vertraging. Maar deze uitstel was al bekend. Want de minister waarschuwde al in juli in een brief aan de Tweede Kamer hiervoor. Ze zei toen op zijn vroegst eind november een uitspraak van de rechter te verwachten. Als die in het voordeel uitvalt voor het ministerie en er bovendien een akkoord met Inmarsat is over de verhuizing van het satellietgrondstation in Burum, is de veilingprocedure in december op te starten.