Het kabinet investeert dit jaar extra in ondernemerschap, innovatie en economische veiligheid. Zo is het budget van de ‘oude vertrouwde’ innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) verhoogd. Verder komen er extra gelden voor de verbetering van de economische veiligheid van Nederland en voor startups met groeipotentie.
Een deel hiervan is structureel en dus blijvend. Het extra budget voorkomt dat percentages, schijflengten of andere parameters moeten worden aangepast. Het speur- en ontwikkelingswerk wordt duurder. De inflatie heeft een negatieve impact op de stimulering van innovatie. Vandaar dat extra geld is uitgetrokken.
De WBSO maakt het voor bedrijven en zzp’ers mogelijk om een vermindering te krijgen op de door hen verschuldigde loonheffing. In 2022 was het budgettaire belang hiervan 1.297 miljoen euro. In 2023 wordt dit 1.437 miljoen euro en volgend jaar 1.446 miljoen euro.
Met de WBSO kunnen ondernemers onderzoek doen naar nieuwe innovaties en ideeën sneller ontwikkelen tot succesvolle producten en diensten. Op dit instrument wordt al jarenlang een groot beroep gedaan. Vorig jaar ging het om 19.484 bedrijven.
Economische veiligheid en startups
Daarnaast kondigt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) aan dat er honderd miljoen euro beschikbaar komt voor het versterken van de economische veiligheid van Nederland. Het gaat om budget dat kan worden ingezet om sensitieve technologieën, innovaties en daaraan gekoppelde ondernemingen en vitale aanbieders in Nederland te houden. Bijvoorbeeld als reguliere wetgeving of financiële middelen ontoereikend zijn. Dit om te voorkomen dat ongewenste partijen zeggenschap of invloed verwerven.
Hoewel China niet met name wordt genoemd, is het potje bestemd om te voorkomen dat China strategisch belangrijke startups in handen kan krijgen, bijvoorbeeld op gebied van photonica en machines voor de vervaardiging van geavanceerde halfgeleiders.
Ook is er voor Nederlandse startups die de potentie hebben om te kunnen doorgroeien naar een scale-up extra budget beschikbaar. EZK draagt honderd miljoen euro bij aan het zogenoemde het European Tech Champions Initiative (ETCI). Met deze financiering kunnen innovatieve Nederlandse bedrijven het tekort aan scale-ups inlopen, aldus de minister. Het kabinet blijft via het Nationaal Groeifonds (20 miljard euro) met publieke investeringen de vernieuwing en duurzame groei van de economie bevorderen via de bestaande projecten en met een vierde toekenningsronde in 2024.
WBSO 2024
In een brief aan de Tweede Kamer geeft minister Micky Adriaansens (EZK) een nadere toelichting op de WBSO-regeling voor 2024. Het tarief van de eerste schijf en het tarief van de eerste schijf starters blijven volgend jaar op respectievelijk 32 procent en 40 procent. De grens van de eerste schijf blijft 350.000 euro (Speur & Ontwikkelngswerk-grondslag). Het tarief van de tweede schijf blijft 16 procent.
In 2023 was het basisbedrag van het budget 1.348 miljoen euro. In 2024 wordt dat bedrag vermeerderd met de indexatie (42 miljoen euro) en het overschot uit 2022 (39 miljoen euro). Daarmee komt het kabinet er in 2024 nog 17 miljoen euro bij. Vanaf 2025 wordt dit structureel 56 miljoen euro. De eerder genoemde parameters van de WBSO kunnen daardoor naar verwachting gehandhaafd blijven.
Verder blijkt uit de brief dat het aantal uren speur- en ontwikkelingswerk dat is ondersteund met de WBSO, in 2022 licht (1 procent) is toegenomen. De bestedingen aan S&O-niet-loonkosten en -uitgaven zijn sterker toegenomen, met bijna 6 procent. De toegekende loonkosten waren vorig jaar 4,7 miljard euro en de niet-loonkosten 3,5 miljard euro.
Uiteindelijk is door de bedrijven 1,3 miljard euro belastingvoordeel verzilverd, dit is ruim driekwart van het op basis van de aanvragen toegekende voordeel. Dit komt met name omdat bedrijven niet alle S&O-activiteiten realiseren die ze hebben ingediend, bijvoorbeeld omdat kosten lager uitvallen dan vooraf door bedrijven ingeschat of er toch minder uren nodig bleken dan vooraf werd gedacht.