Werknemers zijn niet meer gebonden aan een vaste locatie en verhuizen een toenemend aantal toepassingen naar de cloud. Dit effect van de digitaliseringsslag biedt werknemers veel vrijheid, maar brengt ook risico’s met zich mee. Elk punt verbonden met de digitale wereld is een potentiële kwetsbaarheid, waardoor het beschermen van gevoelige informatie steeds moeilijker wordt. Daarom drie tips om een sterk digitaal immuunsysteem op te bouwen.
- Wees bewust van de impact van digitalisering
Het ontwikkelen van een digitaal immuunsysteem omvat het implementeren van maatregelen die applicaties veerkrachtiger maken, zodat ze snel herstellen van storingen. Volgens Gartner kunnen bedrijven hun downtime met wel tachtig procent verminderen de komende twee jaar als ze een robuust immuunsysteem opbouwen. Je kunt zorgen voor ddos-bescherming om grote aanvallen van buitenaf tegen te gaan, firewalls en inbraakdetectie instellen om inkomend en uitgaand netwerkverkeer te bewaken en te filteren op potentiële dreigingen. Niet onbelangrijk is data versleutelen met data-encryptie om gevoelige informatie te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang.
Daarnaast moet beveiliging in een centrale plek worden geïntegreerd, zodat het elk deel van de organisatie beschermt. Cybercriminelen zijn altijd op zoek naar de kwetsbaarste plekken om toegang te krijgen tot bedrijfssystemen. Het aanpakken van deze kwetsbaarheden in een organisatie – denk aan thuisnetwerken, openbare wifi-netwerken, persoonlijke apparaten of persoonlijke e-mailaccount – minimaliseert de risico’s van cyberbedreigingen aanzienlijk. Toch nemen veel bedrijven dit niet altijd serieus.
Uit wereldwijd onderzoek van IDC in opdracht van GTT blijkt dat bijna de helft van de bedrijven geen beveiliging heeft geïntegreerd in software defined – wide area network (sd-wan), terwijl dat essentieel is voor het beveiligen van hybride werkomgevingen. Dat maakt hen kwetsbaar en verhoogt het risico op cyberaanvallen.
- Integreer beveiligingsmaatregelen met sd-wan
Uit hetzelfde onderzoek van IDC blijkt dat meer dan tachtig procent van de respondenten secure acces service edge (sase) als prioriteit beschouwen of de voordelen erkent (39 procent) en het in bedrijfsinitiatieven opneemt (42 procent). Sase-oplossingen integreren beveiliging met sd-wan om zo betrouwbare, end-to-end-bescherming te bieden in één cloudgebaseerd dienstmodel.
Met sase kan je als bedrijf je netwerkbeveiliging versterken, omdat het beveiliging en netwerkinfrastructuur integreert. Het levert een enkelvoudige cloudgebaseerde dienst om cyberbedreigingen mee te bestrijden en is dus onmisbaar voor een sterk digitaal immuunsysteem.
- Verander mee met het landschap
Doordat nieuwe technologieën aan verandering onderhevig zijn, is het belangrijk dat je als organisatie flexibel bent. Denk aan het uitbesteden van beveiligingsactiviteiten en het aannemen van deskundige cybersecurityprofessionals om een goede cyberbeveiliging op te bouwen. Dit is echter een grote uitdaging voor bedrijven vanwege de krimpende budgetten en een beperkte talentenpool. Wat bedrijven ook kiezen, het is cruciaal dat ze hun beveiliging regelmatig beoordelen en bereid zijn om zich razendsnel aan te passen om het veranderende bedreigingslandschap voor te blijven.
Leren van elkaar
Geen een bedrijf is hetzelfde is, en elk bedrijf kent andere kwetsbaarheden waar ze op moeten letten als het gaat om cyberbeveiliging. Het implementeren van beveiligingsmaatregelen, regelmatig updaten en voorlichting over cyberdreigingen zullen dan ook overal anders zijn. Maar dat wil niet zeggen dat we niet kunnen leren van elkaar. Het bestuderen van cyberaanvallen, aanpassen aan de dynamische digitale wereld en leren van eerder gemaakte keuzes, helpt risico’s in kwetsbare gebieden in de toekomst te voorkomen of beperken.
Alleen op deze manier blijven organisaties te allen tijde zo goed mogelijk beschermd.
(Auteur Mark de Haan is senior vicepresident Central Europe bij GTT.)