Noord-Brabant heeft zijn eigen gesloten regionale datanetwerk. De provincie en de steden Breda, Eindhoven, Helmond en ’s-Hertogenbosch gaven gezamenlijk het startschot voor Brabantring. Dit 'intranet' koppelt bestaande glasvezelnetwerken en biedt een veilige en betrouwbare digitale verbinding zonder tussenkomst van internet of internetproviders. Het is bedoeld voor data-uitwisseling tussen overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven.
De eerste plannen voor Brabantring stammen uit 2021. De vijf colleges van burgemeester en wethouders en Gedeputeerde Staten besloten ertoe in juli van dat jaar, maar de gemeenteraden en Provinciale Staten moesten hun fiat nog geven.
Het project bouwt voort op de bestaande Eindhoven Fiber Exchange, dochterbedrijf van Breedband Regio Eindhoven. Dit samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties in de regio is samen met de provincie en vijf gemeenten aandeelhouder in de besloten vennootschap Brabantring. Het netwerk staat open voor serviceproviders en wordt in de toekomst uitgebreid naar meer gemeenten in Noord-Brabant.
Net zoals bij de reacties op het vorige artikel in Computable hierover, ben ik benieuwd wat hier op de lange termijn van terecht komt. Hoeveel veiliger/resilient zo’n regionaal intranet is tegen “hacks”, is ook maar afwachten. Omdat intranet dezelfde technologie gebruikt als het openbare internet, is het in principe even kwetsbaar, als er eenmaal een kwaadwillende actor binnen is. En dan is er juist weer minder hulp beschikbaar. Hebben ze ook al een voldoende krachtige DDOS-wasstraat intern ingericht, om even een voorbeeld te noemen, of worden er helemaal geen grote aantallen IoT devices toegelaten op dit netwerk op den duur, alleen “servers en workstations”?
Verder vraag ik me af in hoeverre de data-uitwisseling van de Brabantse instellingen en organisaties die van dit netwerk gebruik gaan maken, ook dezelfde data moeten of willen uitwisselen met partijen buiten de regio en er dus juist dubbeling (en daarmee security technisch gezien juist een “groter aanvalsveld”) gecreëerd wordt. Het lijkt in dit perspectief dus meer een vorm van redundancy voor een deel van het internetverkeer, dit.
Als overheidspartijen met een landelijk dekkend glasvezelnetwerk zoals ProRail, TenneT, SURF en Rijkswaterstaat zouden meedoen aan het onderling koppelen van dit soort regionale intranetten, wordt het een stuk interessanter!
https://www.security.nl/posting/810413/Brabant+lanceert+eigen+gesloten+glasvezelnetwerk+voor+veilig+uitwisselen+data
Niet iedereen is blijkbaar overtuigd.
Veilig, snel en betrouwbaar.. omdat een politicus dat zegt. Benieuwd hoe dan. En is het alleen het netwerk of ook afspraken,
protocollen, monitoring, gedragsregels, aansprakelijkheid. Shared responsibility model 😛
Krijgen we een Hof van Brabant ?