BCC, één van de grootste elektronicaretailers van Nederland, heeft surseance van betaling aangevraagd. Ook de zakelijke tak valt er onder. Die verkocht en installeert ict-oplossingen aan en voor het mkb en zorg- en onderwijsinstellingen.
Bij BCC – 56 winkels – werken ruim duizend man; hoeveel daarvan bij de zakelijke dienstverlening actief zijn, kon een woordvoerster niet aangeven.
BCC vraagt uitstel van betaling wegens aanhoudende en toenemende zware marktomstandigheden op het vlak van consumentenelektronica. De aangestelde bewindvoerders, Joris Lensink van De Vos & Partners advocaten en Thijs Hekman van AKD, onderzoeken in nauw overleg met het management de toekomstmogelijkheden voor BCC. De surseance heeft vooralsnog geen gevolgen voor de winkels van BCC, de rechten van klanten of de medewerkers.
In het jaar na de start van coronapandemie zakte de elektronicamarkt in, stelt BCC. De oorlog in Oekraïne en de stevige inflatie van de laatste twee jaar maakt de markt voor consumentenelektronica nog moeilijker. Sterk terugvallend consumentenvertrouwen en daarmee ook consumentenbestedingen leidden er toe dat duurdere aankopen zoals elektronica worden uitgesteld. Daarbij zijn de kosten flink gestegen; lonen meer dan tien procent en huren acht procent. Kostenverhogingen (huur, personeel, thuisbezorging) zijn amper door te berekenen naar de consument zoals in andere (retail)sectoren gebruikelijk is.
Afketsen
‘Ondanks stevige maatregelen die de afgelopen twee jaar zijn genomen om de kosten terug te dringen en de financiële positie te verbeteren, hebben we geconcludeerd dat dit niet voldoende is en we niet op deze manier kunnen doorgaan. Ook het vinden van een mogelijke koper om het eerder opgestelde businessplan van BCC te financieren is helaas op het laatste moment afgeketst’, aldus topman Caspar Klinkhamer.
Overigens bevindt de markt voor zakelijke elektronicaproducten zich ook in zwaar weer. Zo zette Dynabook en zet Fujitsu de pc-verkoop uit Europa stop en zag Lenovo de omzet uit de pc-tak fors dalen. Ook de printerindustrie heeft het moeilijk, al is daar de afnemende vraag al een langer bestaand probleem.
Bakker Cash & Carry
In 1945 startte Herman Bakker een winkel aan de Bos en Lommerweg in Amsterdam-West. Samen met zijn zoons Carel en Coos werd in 1962 in Amsterdam Tussenmeer een tweede filiaal van Radio West geopend. Vanaf 1969 zetten Carel en Coos Bakker het bedrijf voort onder de naam BCC (Bakker Cash & Carry). Sinds november 2020 is BCC onderdeel van Mirage Retail Group, het concern achter een aantal winkelformules in Nederland, waaronder Blokker en Intertoys.