KPN experimenteert met het vergroenen van zijn gebouwen voor netwerkapparatuur. Het gaat om aanpassingen aan glasvezelcentrales die moeten bijdragen aan de biodiversiteit. Gisteren werd in Leiden zo’n eerste ‘natuurinclusieve’ glasvezelcentrale geopend. Het gebouwtje is samen met onderzoeksinstituut voor biodiversiteit Naturalis ontwikkeld. Later dit jaar worden nog tien centrales aangepast.
Volgens de telecom- en ict-reus draagt de glasvezelcentrale in Leiden bij aan de lokale biodiversiteit, wateropslag en verkoeling van de stad. In plaats van stenen buitenwanden zonder beplanting en standaarddakbedekking, waarbij water sneller verdampt, houden planten het water langer vast, legt een woordvoerder uit.
Het gaat om een gebouw op de plek waar de hoofdglasvezelkabel de wijk in komt en wordt verdeeld. Op de bovenkant van die pop-locatie (point of presence) ligt een kruidendak, stukken hout en zandhopen. Aan de muren hangen vogelhuisjes en insectenhotels (boomstammen met gaten erin). Klimplanten met bloemen en bessen hebben de ruimte om tegen de muur omhoog te groeien.
De aanpassingen van het bouwwerk sluiten aan bij doelstellingen van KPN om de bedrijfsvoering te vergroenen. Het bedrijf nodigt belangstellenden uit om een kijkje te komen nemen.
Naturalis
KPN klopte een paar maanden geleden bij Naturalis aan met de vraag hoe het zijn gebouwen voor netwerkapparatuur natuurinclusiever kan maken. Dat gebeurde in het kader van het project Kennis Natuurlijk (zie kader). Naturalis-onderzoeker Fleur van Duin noemt het resultaat ‘het startpunt voor meer biodiversiteit.’ Volgens haar zie je op en rond het huisje nog veel lege plekken. ‘Dat is een bewuste keuze. Daardoor hebben de nu aanwezige planten en toekomstige zaailingen de ruimte om te groeien.’
De natuurinclusieve manier van bouwen moet ook een inspiratiebron zijn voor bedrijven, particulieren en gemeenten. Volgens Van Duin zijn verschillende elementen toe te passen op vergelijkbare constructies, zoals trafohuisjes, bushokjes of tuinschuren. ‘Om biodiversiteit te bevorderen, moeten we naar manieren zoeken hoe we grootschalig impact kunnen maken. Bouwen mét de natuur is daarvan een mooi begin.’
Het groen wordt onderhouden door scholieren van een naastgelegen gymnasium, deelt KPN in een video van het project.
Ontmantelen telefooncentrales
KPN maakte in juli bekend dat het twintig telefooncentrales heeft ontmanteld en het terrein waar deze op stonden is overgedragen aan nieuwe eigenaren. In de plaats van deze telefooncentrales zijn (glasvezel)straatkasten of pop-stations geplaatst. Die nemen slechts een fractie van de ruimte in van de oude centrales.
Door die operatie is plek gekomen voor tweehonderd nieuwe woningen of bedrijfsruimtes in gemeenten als Amsterdam, Berkel en Rodenrijs, Zwolle en Eindhoven.
De projecten voor het ontmantelen van de telefooncentrales en het vergroenen van de gebouwen staan los van elkaar. Laat een KPN-woordvoerder weten.
KennisNatuurlijk
De aanpassing van het gebouw is onderdeel van Kennis Natuurlijk. Dat is een project van Naturalis, dat in samenwerking met ASN Bank en ASR is gestart. De financiers en onderzoekers willen een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de maatschappij. Het project richt zich op het gezond, natuur-inclusief en klimaatbestendig maken van de woon-, werk- en leefomgeving.