Na de eerste juichberichten zie je nu ook steeds meer mensen bang worden van ai. Dit keer zijn het de ontwerpers. Uit onderzoek van hun beroepsorganisatie blijkt dat ze bang zijn dat ai steeds meer van hun werk gaat overnemen. Laat ik dan maar weer de eerste zijn die deze mensen gerust gaat stellen. Je gaat niet minder werk krijgen. Sterker nog, misschien wel meer.
Vroeger kon ook bijna niemand een foto maken. Als je een foto wilde, dan had je een fotograaf nodig en die liet vlak naast zich vuurwerk ontploffen. Vervolgens moest je dan drie minuten verschrikt in de camera kijken. Als je ging lachen was de foto verpest.
Omhooggeschoten tarief
Nu hebben we allemaal veertien camera’s op onze telefoon maar als je trouwt dan laat je niet je neefje van vijftien de foto’s maken met z’n iPhone 13. Dan huur je nog steeds een fotograaf in die overigens heel duidelijk te herkennen is omdat hij zich als enige niet geschoren heeft en zijn verfkleren nog aan heeft. En worden er sinds de komst van steeds meer camera’s minder foto’s gemaakt? Nee, er worden steeds meer foto’s gemaakt en het tarief van een beetje fotograaf is daarnaast behoorlijk omhoog geschoten.
Vakmanschap blijft. Natuurlijk kan ai ontzettend veel, maar wat het kan is vooral namaken. Je kunt ai zelfs al een liedje van Frans Bauer laten maken. Ik zou ook niet weten waarom je dat zou willen doen, maar het kan wel. Wat dat betreft beginnen we steeds meer op Chinezen te lijken. Chinezen verdenken we er ook altijd van dat ze alles kopiëren en vervolgens dan een heel klein beetje aanpassen. Origineel is het niet.
Echte vakman
Maar laat originaliteit nou net de kracht van een echte vakman zijn. Dus mocht je als ontwerper bang zijn dat ai je werk over gaat nemen, misschien ben je dan niet zo origineel en ben jij ook heel langzaam een beetje veranderd in een Chinees.