Investeerder DeepTechNL steekt 5 miljoen euro in Delft Circuits, maker van technologie die de kabels van quantumcomputers moet vervangen. Samen met de huidige investeerders waaronder High-Tech Gründerfonds komt daar nog eens 1,3 miljoen bij. Met het bedrag van 6,3 miljoen euro hoopt het bedrijf zijn productiecapaciteit te vernieuwen en uit te breiden.
Delft Circuits komt voort uit het Delftse quantumcluster Qutech en maakt supergeleidende circuits op flexibele plastic tapes. In plaats van afzonderlijke coaxkabels en microgolfcomponenten te gebruiken, integreert het alle circuits op ultradunne, meerlaagse, flexibele, supergeleidende circuits. Dat gebeurt met behulp van technologieën uit de halfgeleiderindustrie en vervangt de kabels die nu gebruikt worden in quantumsystemen.
De oplossing is onder de merknaam Cri/oFlex-technologie geregisterd. Door die technologie wordt volgens de makers met een factor twintig op mechanische onderdelen bespaard. Ook vermindert het benodigde volume en de warmteoverdracht van de bekabeling.
Doorbraak
De toepassing moet een doorbraak veroorzaken in de wereld van quantumcomputing waarbij systemen in temperaturen onder nul rekenen maar capaciteit verliezen als data over kabels op kamertemperatuur getransporteerd worden.
Met de investering worden productiefaciliteiten opgeschaald en krijgt het bedrijf ondersteuning van partners in de hightechindustrie, zoals ASML en Philips.
Delft Circuits is een Nederlandse scale-up gevestigd in Delft, die i/o-bekabelingsoplossingen ontwerpt en ontwikkelt voor de quantumindustrie. Het richt zich op het leveren van innovatieve hardware voor de quantumingenieur en -industrie. Inmiddels hebben zij honderden i/o-modules gerealiseerd, voor bijna honderd klanten.
Deeptech
DeeptechXL lanceerde in 2022 het DeepTechXL Fund I met partners ASML, Philips, PME Pensioenfonds, Invest-NL, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), onderzoeksinstituut TNO en verschillende familiebedrijven.
Het fonds ontving ook een lening van 9 miljoen van de Nederlandse overheidsinstelling RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Bij de start had de investeerder honderd miljoen euro aan kapitaal te verdelen.