De eerste vijf verkiezingsprogramma's bieden aardig wat digitale dynamiek. Het algemene beeld is vrij positief, oordeelt de Dutch Data Center Association (DDA) over de VVD, SP, CDA, Volt en PvdA/GL.
Stijn Grove, managing director van de belangenorganisatie, constateert meer aandacht voor digitalisering en ook meer gedetailleerde standpunten. Maar de kennis en kunde over de digitale infrastructuur en de werking van de digitale economie moeten omhoog, zegt hij in een eerste reactie. Grove hoopt dat Den Haag meer kennis krijgt van hoe de digitale zaken in de praktijk lopen. ‘Als de basis niet in orde is, heeft dat zijn weerslag op de beleidsvorming en -uitvoering. Gebrekkige kennis kan tot beleid leiden dat in de praktijk moeilijk valt uit te voeren’, waarschuwt hij. Overigens besteden alle vijf partijen aandacht aan het belang van onderwijs, kennis en digitale vaardigheden. Het wachten is nog op waar de andere partijen mee komen in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 22 november.
- Volt
De DDA-directeur voelt zich in zijn opinie gesterkt door Volt die erkent dat beleidsmakers meer van digitalisering zouden moeten weten. Volgens Grove leidt gebrek aan kennis tot inconsistenties. Ook Volt zelf gaat in de fout. Zo wil Volt dat we digitale koploper worden, maar anderzijds klaagt de partij dat het water- en energieverbruik van datacenters omlaag moet. Grove: ‘Misschien heeft de partij ons ‘Impact Rapport’ nog niet gelezen waaruit blijkt dat het aandeel van datacenters op deze gebieden uiterst bescheiden is.’
- PvdA/GL
De PvdA/GL wil dat datacenters aan strenge eisen voldoen. Grove vindt dat op zich prima, maar tegelijk stelt deze linkse combinatie dat de mondiale groei niet door het dak mag gaan en dat de nationale behoefte leidend moet zijn. Grove: ‘Dat laatste is problematisch, omdat juist Nederland een internationale positie heeft te verdedigen waar we als land sterk van profiteren.’
- VVD
Volgens de DDA heeft de VVD een sterke paragraaf over de digitale economie. De partij pleit voor het verstevigen van de digitale infrastructuur. De VVD wil snel en toegankelijk internet voor iedereen. Het is tijd om de voordelen van kunstmatige intelligentie te verzilveren. Net als de bestuursvoorzitter van de TU Eindhoven, Robert Jan Smits, vindt de VVD dat het topsectorenbeleid op de helling moet. Smits wil een volledige koppeling aan de grote transities van deze tijd zoals die op gebied van eiwitten, energie en digitalisering. Alleen innovaties die bijdragen aan deze transities, moeten in aanmerking komen voor subsidies.
- CDA
Het CDA zet in op gemeenschap en veiligheid, onder meer door anonieme socialemedia-accounts te verbieden en door in te zetten op strategische autonomie zonder afhankelijkheid van China en Rusland.
- SP
De SP vreest dat digitalisering leidt tot ontmenselijking en kiest daarom voor opensource en open standaarden. Ook ziet de partij internet als een nutsvoorziening die beschikbaar en betaalbaar (op termijn zelfs gratis) moet zijn. Daarbij wil de partij geen staatscontroles en evenmin dat Big Tech onze keuzes bepaalt.