Er wordt weleens naar mij geluisterd. Niet altijd natuurlijk, en zeker niet thuis, maar soms wel. Google gaat voortaan zijn bronnen bij ai-gegenereerde antwoorden zetten. En dit is natuurlijk super. Want je kunt wel iets beweren maar de bron is wel belangrijk. Bij medisch advies wil je toch wel graag dat er een dokter antwoord geeft en niet één of ander kruidenvrouwtje uit Sappemeer.
Dus ja, een betrouwbare bron is heel belangrijk. Op tv trouwens niet. In ieder geval niet in talkshows. Daar is het belangrijker hoe je je mening verwoord dan wat de inhoud van je boodschap is. Het is daar geen enkel probleem dat moeilijke politieke onderwerpen worden besproken door een ketting rokende linksback van FC Veendam. En vervolgens stemmen we massaal op de Burger Burger King Beweging.
Duidelijk herkenbaar
Bij de jeugd is het misschien nog wel erger. TikTok is voor veel jeugd de belangrijkste bron van informatie. De politieke partij Volt wil de leeftijdsgrens voor het stemmen terugbrengen naar zestien jaar. Ik zou zeggen, kijk even op TikTok en je weet wat je krijgt. Dus ja, ik juich het toe dat Google voortaan bij de resultaten van ai-gegenereerde antwoorden erbij zet wat de bron is.
Nu weet ik ook wel dat Google dit niet heeft gedaan omdat een columnist van Computable en voormalige linkshalf van de VV Buitenpost dit wil. Google doet dit natuurlijk omdat ze dan weer extra reclame-inkomsten kunnen generen. Want dit is wat ze gaan doen. Ze beginnen met neutrale verwijzingen. Vervolgens komt er onderin, heel duidelijk herkenbaar, ook een reclame-uiting. En op het laatst staat het stuk vol met commerciële verwijzingen waarvan niet duidelijk is dat ze gesponsord zijn. Kijk naar de eerste zoekpagina van Google en je weet waar het naar toe gaat.
Belasting betalen
Dus ja, dit is een goede eerste stap van Google. Maar laten ze het mooi bij deze eerste stap houden. Tenzij de volgende stap is om ook een keer belasting te betalen.
Bij een medisch advies over kruiden kan het toch zijn dat ik meer op het kruidenvrouwtje vertrouw, maar is wel handig als ik weet wie welk advies gegeven heeft 😉
Ook Bing geeft als zoekmachine een vermelding van bronnen, wat betreft de wijze van zoeken veranderd AI vooral de interactie. Misschien iets dat ze in Den Haag moeten veranderen want luisteren naar de enige christelijke cabaratier is als bedankt voor je stem op Hugo terwijl je voor Pieter gekozen had. Aangaande medische adviezen is het luisteren naar één of ander kruidenvrouwtje beter dan het luisteren naar de meester op een basisschool. De bron van kennis kan tenslotte variëren afhankelijk van het type kennis en de context, de empirische kennis van voormalige linkshalf van VV Buitenpost mist dan ook de filosofie van Johan Cruijff.