Apple en Microsoft doen verwoede pogingen om respectievelijk iMessage en Bing van de lijst met diensten te halen die de Digital Markets Act (DMA) aanmerkt als zogenoemde poortwachters tussen bedrijven en internetgebruikers.
Dit blijkt aan de vooravond van de presentatie van deze lijst door de Europese Commissie. De Financial Times haalt bronnen aan die stellen dat Apple en Microsoft hierover de strijd met ‘Brussel’ zijn aangegaan. Ze vrezen dat de nieuwe voorwaarden van de EU hun marktaandeel gaat kosten. Apple is bang terrein te verliezen aan de iOS-versie van WhatsApp, terwijl Microsoft een verdere leegloop van Bing voorziet.
Doel van de DMA is de macht van de grootste online platforms in te dammen. Zo moeten gebruikers gemakkelijk apps die de fabrikant vooraf heeft geïnstalleerd, kunnen verwijderen. Gebruikers moeten eenvoudig toegang kunnen krijgen tot concurrerende diensten. Big Tech-bedrijven mogen hun eigen diensten niet bevoordelen. Ook lijkt de EU aan te sturen op uitwisseling van chatberichten met gebruikers van andere platforms. Maar dat voorstel is nog in discussie.
Bagatelliseren
Opmerkelijk is dat Apple nu ineens de omvang van iMessage bagatelliseert. De fabrikant heeft die chatapp op elke iPhone, iPad en Mac geplaatst. Marktanalisten schatten dat wereldwijd hier 1 miljard mensen van gebruik maken. Maar Apple doet nu voorkomen alsof iMessage weinig voorstelt. Het bedrijf uit Cupertino kan daarbij handig gebruik maken van het feit dat de afgelopen jaren geen enkel officieel cijfer bekend is gemaakt. Volgens de Financial Times beweert Apple nu dat het aantal iMessage-gebruikers in de EU onder de 45 miljoen maandelijkse gebruikers zit, de grens die de DMA stelt voor de status van poortwachter.
Ook Microsoft doet er alles aan om het belang van Bing te bagatelliseren. Op de wereldwijde desktop zoekmachine-markt heeft Microsoft een aandeel van ruim 9 procent, terwijl Google op 83,5 procent zit. Overigens deed Microsoft eerder voorkomen alsof Bing met zijn ingebouwde ai-chat Google Search pijn zou gaan doen, maar nu wordt deze zoekmachine als nietig voorgesteld. Het Europese marktaandeel zou slechts 3 procent bedragen. Ook Windows geldt als een poortwachter, maar daar kan Microsoft weinig tegen inbrengen, gelet op de dominantie van dat besturingssysteem.
Verwacht wordt dat woensdag 6 september 10 tot 15 grote online platforms op de lijst van de Europese Commissie komen te staan. Komend voorjaar moeten de nieuwe EU-regels gaan gelden.
De eerste fase van de Digital Services Act (DSA) die burgers beter moet beschermen en illegale praktijken op internet moet verminderen, is onlangs ingegaan.