Leidinggevenden in de ict- en techbranche weten zelden hoe het er binnen hun organisatie voor staat met diversiteit en inclusie. Ze houden daar in de meeste gevallen geen data over bij. Dat meldt brancheorganisatie NLdigital in een update van de Taskforce Diversiteit en Inclusie (D&I).
‘Hoewel de techsector sterk afhankelijk is van data, werkt momenteel slechts 20 procent van de managers met meetbare doelen voor diversiteit en inclusie en worden zij nauwelijks beoordeeld op de behaalde resultaten’, schrijft de brancheorganisatie. Harde cijfers zijn volgens de belangenclub juist een belangrijk middel om het management van organisaties te overtuigen of om weerstand om te buigen.
Op dit moment is 19 procent van de ict’ers in Nederland een vrouw. Dat is onder het Europese gemiddelde. De taskforce heeft tot doel om in het jaar 2030 de verhouding man-vrouw in de ict-sector naar 50-50 te brengen.
Old boys netwerk
In een terugblik op de activiteiten die in de afgelopen maanden zijn georganiseerd, wordt onder meer een sessie aangehaald met Afas-ceo Bas van der Veldt. Volgens hem start inclusief leiderschap met het durven voeren van ongemakkelijke gesprekken.
Ook is het volgens Van der Veldt belangrijk om open te zijn over tegenslagen en successen van het aanpassen van seksisme, vooroordelen, discriminatie en het doorbreken van het old boys network. Dezelfde soort mensen op dezelfde posities, die telkens dezelfde soort mensen aannemen, werkt niet. Dan ben je op een gegeven moment niet meer relevant, stelt hij.
Rolmodellen
Tijdens een andere werkgroepbijeenkomst deelde Emily Glastra, voorzitter van NLdigital en directeur van T-Systems Nederland haar ervaringen als leidinggevende in de techwereld. Ze benadrukte dat het creëren van een open en respectvolle bedrijfscultuur waar mensen zichzelf kunnen zijn, essentieel is voor de toekomst en benadrukte dat data daarbij kunnen helpen. Ook zijn rolmodellen belangrijk. Glastra wil voor meiden het rolmodel zijn dat ze zelf zo gemist heeft, zij ze in een interview op wereldvrouwendag.
De Taskforce Diversiteit & Inclusie (D&I) is een samenwerking en initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en NLdigital. Vier jaar lang gaat de Taskforce D&I aan de slag om doelstellingen te bepalen en concrete acties te formuleren die leiden tot een meer diverse en inclusieve digitale sector.
In maart 2023 is er een nieuwe wekgroep gestart. Daarin zitten onder meer afgevaardigden van de bedrijven Atos, Lepaya, Infotopics, KPN, OGD en Kyndryl. Ict-branche-organisatie NLdigital presenteert sinds 2022 De Nederlandse Benchmark Diversiteit & Inclusie voor de digitale sector.
Wat betreft het durven voeren van de ongemakkelijke gesprekken kent old boys network de jarenlange ervaring van niet zeuren maar doorlopen want 60 uur werken per week is lastig te combineren met een gezin. Aangaande ongemakkelijke gesprekken in de tegenslagen en successen van het aanpassen van seksisme, vooroordelen en discriminatie schijnt er een naïviteit te zijn in de adoptie van een cultuur. Denk dat de open en respectvolle bedrijfscultuur waar de mensen zichzelf kunnen zijn vooral problemen heeft met een realiteit van rollen want data bewijst dat de technische kant van de ICT weinig vrouwen telt in Nederland. De inclusie-papagaai van Afas lijkt me voltooid verleden tijd doordat er een nieuwe generatie aankomt die zelfbewust is over het IK in een WIJ maatschappij.