De technologiesector zal ingrijpende veranderingen moeten doorvoeren om de impact op het milieu te verminderen. Cloudserviceproviders zitten er middenin, met grote potentie voor impact aan de ene kant en enkele essentiële uitdagingen aan de andere kant. Stil blijven zitten is geen optie meer.
Cloud computing is een populaire manier geworden voor bedrijven om hun gegevens op te slaan en te beheren. Door gebruik te maken van cloudservices hoeven bedrijven geen kosten en tijd te besteden aan het bouwen van een eigen it-infrastructuur. Cloud computing kan energie besparen in vergelijking met dedicated servers omdat ze afhankelijk van de benodigde resources kunnen opstarten of afsluiten. Op deze manier kan cloud computing een duurzamere optie zijn voor bedrijven.
Investeringsdeskundige Dr. Dambisa Moyo noemt cloud computing een sector die voor een toekomstige ‘groeispurt’ staat omdat het baanbrekende innovatie mogelijk maakt en bedrijven effectief zal helpen hun infrastructuurkosten te optimaliseren. Deloitte-cloudstrateeg David Linthicum deelt gedetailleerd hoe cloud computing energie kan besparen door middel van multitenancy en resource-optimalisatie. Daarnaast zijn ESG-doelstellingen ook een van de vele redenen achter de snelle adoptie van cloudtechnologieën.
Bewust
Tegelijkertijd gebruikt cloud computing grote hoeveelheden stroom, bijvoorbeeld voor koelsystemen, hardware en netwerkverbindingen. Naarmate de vraag naar cloud groeit, zal ook het energieverbruik toenemen. We moeten ons hiervan bewust zijn. Hoewel het niet zo zicht- of tastbaar is als andere milieukwesties, is het cruciaal voor de it-industrie om duurzame manieren te vinden om haar energiebehoefte in te vullen. Dit kan interessant zijn vanuit kostenoogpunt, en daarnaast is er de steeds strenger wordende regelgeving op stroomverbruik.
Zo moeten hosting-bedrijven die gevestigd zijn in Nederland, voldoen aan de Energy Efficiency Directive van de EU, waarvan de vereisten voortdurend worden bekeken en verhoogd. Daarnaast kan het interessant zijn een ISO 14001-certificering te behalen, waarbij de focus ligt op het gebied van operationele processen met betrekking tot hardware, transport en koelsystemen.
Te denken valt aan het kopen van apparatuur van leveranciers die voldoen aan milieunormen, en alleen het kopen van energiezuinige apparatuur. Omdat hostingproviders veelal hardware in grote volumes kopen, loont het om te kijken naar de verpakking en het transport van de servers, netwerkapparatuur en andere devices.
Dit vereist wel actie, bijvoorbeeld in de vorm van een afvalreductieprogramma dat het gebruik van recyclebare en biologisch afbreekbare materialen omvat en waar mogelijk de adoptie van gesloten-lussystemen die afval minimaliseren. Aan de transportzijde is ervoor te kiezen om hardware in bulk te verzenden waar mogelijk. Hierdoor vermijdt de cloudprovider onnodige bewegingen en produceert dus minder emissies. Door dit te combineren met een zorgvuldige transportplanning kan de transportmethode worden geselecteerd met lagere CO2-emissies. Ga ook vooral het gesprek aan met de logistieke partners over het bijhouden van de CO2-uitstoot en werk met ze samen aan het vinden van een groener alternatief.
Koudegangenisolatie
Afgezien van initiatieven die rechtstreeks verband houden met de cloud- en hostingactiviteiten – denk aan het verminderen van energie- en waterverbruik van koelsystemen via koudegangenisolatie en blinde plaatjes – zijn er ook bredere mogelijkheden die bijdragen. Anders: alle activiteiten die je zelf kunt controleren of die je indirect kunt beïnvloeden, zijn hiervoor geschikt, zoals kantoorvastgoed, bedrijfsvoertuigen, reizen en productbeheer. Betrek ook je klanten bij je doelstellingen naar een duurzamer businessmodel. Het is tenslotte een gezamenlijke inspanning, aangezien de klanten de infrastructuur uiteindelijk gebruiken. Als cloudserviceprovider kun je hen voorzien van de tools en informatie, maar zij draaien de apparatuur en hebben daarin het laatste woord.
Uiteindelijk zullen de milieukwesties rond cloud computing een aanzienlijke invloed hebben op de sector. Naarmate de wereld zich meer richt op duurzaamheid, zal de technologiesector zijn rol moeten spelen in het verminderen van de milieueffecten, en cloudserviceproviders zullen daar geen uitzondering op zijn.
“Cloud computing kan energie besparen in vergelijking met dedicated servers omdat ze afhankelijk van de benodigde resources kunnen opstarten of afsluiten.”
De realiteit is anders want online (hot) opslag verbruikt een factor 20 meer energie dan offline (cold) opslag. Die olifanten van Massive Arrays of Inexpensive Disk (MAID) wegen niet alleen honderden kilo’s per petabyte maar ze verbruiken ook kilowatts per uur waardoor inexpensive uiteindelijk niet erg duurzaam is. Want hoewel al die fysieke en dedicated servers reeds verdampt zijn met de eerdere virtualisatie is het volume aan data hierdoor vertienvoudigd. Een server is een disk image geworden welke je makkelijk op kunt spinnen, kopieëren en verplaatsen maar dat alles kost nog altijd stroom. Hoeveel stroom hangt af van de keuze van opslag want de duurdere CapEx van snelle SSD verdient zich sneller terug in de OpEx van stroombesparingen door snel stijgende stroomprijzen.
Oja, meten is weten en gissen is missen blijkt 80% van de data koud te zijn. Ooit aangemaakt en nimmer gewijzigd gaat niet alleen om de films op DVD’s want duurzaamheidshandschoen van online content en offline opslag kennen veel processen een digitaal residu welke lang (7+ jaar) en ongewijzigd bewaard moet worden terwijl het nog maar sporadisch geraadpleegd wordt. Het is zoiets als het fotoalbum welke je misschien één keer per jaar inkijkt want de technologie sector is niet de grootste vervuiler als het gaat om het gedrag van de gebruiker. De online cloudopslag lijkt me tenslotte heel wat vervuilender dan de hedendaagse diskettes.
ja oudlid, vroeger he, alles beter.
Die duurzame dataschoenen van nu .. alleen hebben die veel grotere footprint 🙂
Zo had Philips 15 jaar geleden een beleid om nooit data te verwijderen.
Want die actie was duurder dan de steeds goedkopere informatiedragers.
Bij zo’n beleid weet je dat verzet zinloos is en wie weet kun je 10 jaar later weer helpen met opschonen.
Maar ga je nu stoppen met die hybrid cloud koppelverkoop ?
Hoewel support in ruste, omdat niemand er gebruik van maakt, natuurlijk weinig energie kost maar wel geld oplevert.
De datadrager is goedkoop maar door compliance cost is de opslag zelf niet goedkoop, wisten ze 15 jaar geleden ook bij Philips. En anders hebben ze het wel geleerd door ransomware want van wat belangrijk is maak je een back-up. En zoals dat we verschillende soorten data hebben zo kennen we ook bijpassende datadragers want storage tiering is al meer dan 30 jaar oud. De hybride opslag combineert karakteristieken als snelheid, capaciteit en kosten in één oplossing. De cloud is alleen maar het transportmiddel naar de gebruiker doordat de snelheid van het netwerk omhoog ging en de prijs hiervoor omlaag. Videoland is de cloud in gegaan omdat de gebruiker sneller een DVD kon downloaden dan deze ophalen.
Nu gaat er niks boven de bandbreedte van een koffer met tapes want megabit en petabyte zijn verschillende grootheden als het om de olifant van datavolumes gaat. Want hedendaagse diskette gaat niet om megabytes maar om terrabytes, ik weet niet meer hoeveel gulden een doosje met 10 diskettes kostte maar Adidas-netwerk ging om de beperkte bandbreedte. Wat betreft olifanten door een rietje zuigen kijk ik graag naar de I/O bus, empirische cyclus van optimalisaties gaat om meten is weten. En uiteraard moet je hierin ook de economische factoren meenemen want in de daluren draai ik de was. Het aanpassen van het I/O gedrag gaat om een duurzaamheidshandschoen want ouderwetse batch heeft voordelen boven de online transacties. De lokale cache van films omdat je buiten Europa andere roaming tarieven hebt gaat om de kostprijs van de I/O.
Beetje meer inleveningsvermogen Dino want ik probeer met mijn reacties bij de belevingswereld van de gebruiker te blijven. Want uit jouw reacties blijkt geen empathie hiervoor, ik verkoop geen hybrid cloud maar datadragers. Variaties hierin gaan om de snelheid, capaciteit en de kosten doordat de toegangsprotocollen om een tiering gaan. Zo heeft streaming media een grotere gelijkenis met seqentiële toegang dan de workload van een transactioneel systeem.