De curator van het vorige maand failliet verklaarde onderzoeks- en adviesbureau Giarte ziet nog een kleine kans voor een doorstart. Ze hoopt dat een partij zich meldt om het ITXperience-onderzoek (klanttevredenheid over ict-dienstverleners) en de achterliggende onderzoeksmethode te kopen. Dat staat in een mail aan schuldeisers die in handen is van Computable.
In die mail schrijft curator Daphne Beunk van Florent Advocaten dat het jaarevenement van Giarte, gepland op 14 september, niet door gaat. Ook het boek waarin normaliter de resultaten van het marktonderzoek worden gedeeld, komt niet uit.
Wel zijn er stappen gezet om klanten die voor het marktonderzoek betaald hebben, tegemoet te komen. Het team van het failliet verklaarde bedrijf heeft een aantal persoonlijke presentatiedecks voorbereid om toch nog enig inzicht te bieden in de uitkomsten van het ITX-onderzoek 2023, meldt de bewindvoerder.
‘Ik realiseer mij dat dit niet is wat volgens de overeenkomst geleverd had moeten worden, maar onder de huidige omstandigheden is dit het hoogst haalbare’, schrijft de curator. Ze vervolgt: ‘Als ik toch nog een doorstarter voor de ITX-activiteiten vindt, is het aan deze partij te bepalen of zij over 2023 alsnog een boek gaat uitbrengen, een event gaat hosten, en/of presentaties gaat geven. U zult daarvan dan uiteraard op de hoogte worden gesteld. Zonder tegenbericht echter, kunt u ervan uitgaan dat er geen doorstart komt.’
Failliet
Giarte werd 4 juli 2023 failliet verklaard. Het bedrijf uit Amsterdam voerde jaarlijks onderzoek uit naar hoe klanten de dienstverlening van Nederlandse ict-dienstverleners beleven, de laatste jaren onder de naam Giarte IT Xperience Monitor. Het bureau bood daarnaast diensten aan rondom xla, een methode die it-afdelingen in staat stelt mensgerichte technologie en processen te ontwerpen, als aanvulling op de traditionele service level agreement (sla)-aanpak.
In het faillissementsverslag staat dat het bestuur heeft verklaard dat in de periode tussen de presentatie van de ITX-monitor in 2022 en mei 2023 duidelijk werd dat ongeveer de helft van de klanten niet mee wilden doen aan het onderzoek van 2023. Daarmee daalde de omzet van het bedrijf met veertig tot vijftig procent.
Volgens het bestuur komt dat doordat ict-bedrijven moeten bezuinigen waarbij het marketingbudget gekort wordt. Ook zitten veel bedrijven in een fusie- of consolidatie-traject dat prioriteit heeft, verklaart de leiding. Ze schetsen een beeld waarin ict-bedrijven beperkte mogelijkheden hebben om de hoge inflatie aan klanten door te berekenen, kampen met hoge personeelskosten door schaarste op de arbeidsmarkt en te maken hebben met gestegen energiekosten. Klanten van Giarte hebben om die redenen het klanttevredenheidsonderzoek en gerelateerde consultancytrajecten overgeslagen, verklaren de bestuurders aan de curator.
Volgens het faillissementsverslag werkten er zestien mensen bij het in 1992 opgerichte bedrijf, waarvan veertien in dienst en twee op basis van een nul-urencontract.
“Dat staat in een mail aan schuldeisers die in handen is van Computable.” De grote vraag is dan hoe groot de schulden zijn want goodwill van gebakken lucht heb ik nooit geloofd in de marketing van corruptie. Dalende omzet omdat de helft van de klanten niet mee wilde werken aan onderzoek geeft te denken. Paragraaf 1.5 over oorzaak versus de melding over verder onderzoek naar onbehoorlijk bestuur en Paulianeus handelen gooit daarmee de deur dicht naar een doorstart, de goodwill is tenslotte gewaardeerd op 0.
“Het ontwerp van het nieuwe platform is gebaseerd op open source technologie om dure enterprise-licenties te vermijden. De business case was gunstig, maar de benodigde investeringen voor een volledig uitontwikkeld platform waren te hoog om zelfstandig te kunnen dragen.”
Wat betreft de toetsing van de businesscase en het zinken door averij met een negatieve cashflow zal de curator de komende periode nader onderzoek doen naar de achtergronden en de oorzaken van het faillissement. Want prangende vraag is of XLA failliet is, Computable schijnt een liefde voor mislukking te hebben want een sticker van de smaakpolitie lijkt me waardeloos als deze niet door de markt gewaardeerd wordt.
Mijn criticasters zullen de gifbeker helemaal leeg moeten drinken want hoe zit het nu met open source en open standaarden als we kijken naar de financiële risico’s aangaande de continuïteit?
Staan open standaarden nu ook ineens continuiteit in de weg? Ik meen dat je iets met architectuur deed.
Grappig om bij dit artikel over financiële risico’s van open source te beginnen.
Cruijff heeft nog nooit een zak geld een goal zien maken, maar wel failliet zien gaan.
Misschien hoort het ook bij deze tijd, misschien bij alle tijden. De angst om je kennis en ervaring om te zetten in verantwoordelijkheid. Dan liever uitbesteden, kun je die de schuld geven als het mis gaat. Ticket met de klacht indienen bij de leverancier en achterover leunen. Had laatst een collega die de opensource code van Red Hat ging lezen, een fix leverde en dan maar zeuren bij Red Hat om de fix over te nemen.
Het quoten is de vraag beantwoorden. Wat hebben een verkeerde inschatting van benodigde investeringen nu te maken met open source en standaarden.
Als de handelingen van meerdere rechtspersonen leiden tot een ongerechtvaardigd voordeel voor één van hen kan dit als Paulianeus handelen worden beschouwd, vooral als rechtspersonen nauw verwant zijn. Hetzelfde geldt voor een vermenging van de activa want niet alleen Giarte Media Groep B.V. ging op 4 juli kopje onder maar ook Giarte Services B.V. welke nauw verwant is aan de activiteiten van de Giarte Media groep omdat volgens het verslag van de curator de immateriële activa van de eigendomsrechten met betrekking tot ‘XLA’, door GM (?) verzamelde data gerelateerd aan XLA, en de klantenbestanden onder de andere B.V. vallen. Verder laat het verslag van Giarte Service zien dat benodigde investeringen voor een volledig uitontwikkeld platform – op basis van open source – te hoog waren om zelfstandig te kunnen dragen.
De contractuele aspecten zijn een belangrijk onderdeel van de totale ICT-architectuur omdat ze de juridische basis vormen voor de planning, implementatie, exploitatie en ondersteuning van informatietechnologiesystemen binnen een organisatie. Het gaat niet om de open standaarden, wat XLA niet is, maar alle juridische belangenverstrengelingen want een aantal partijen hebben zich bij de curator gemeld met een beroep op een (intellectueel) eigendomsrecht of een eigendomsvoorbehoud. Grote kans dat dit gaat om de immateriële activa zoals het XLA concept wat me de gebakken lucht in het kaartenhuis van marketing lijkt.
OK, opensource is niet de oorzaak, open standaarden niet van toepassing. Gewoon een gebakken concept wat de markt alleen waardeert als er geld te veel is. Nog maar eens proberen als de inflatie wat afneemt.
XLA, daar draait het allemaal om : experience level agreement. wtf ?
GMG voert jaarlijks een klanttevredenheidsonderzoek uit voor IT-bedrijven
(managed Service Providers) in de Nederlandse markt volgens een bepaalde
onderzoekmethode, genaamd de IT Xperience Monitor (hierna: “ITX”),
voorheen bekend als Outsoursing Performance. Dit is al jarenlang de core
business van GMG waarbij omzet wordt gegenereerd met
onderzoekpakketten en aanvullende consultancyopdrachten die gerelateerd
zijn aan dit onderzoek. De resultaten van het onderzoek worden jaarlijks in
september gepubliceerd in het “Giarte Boek”, gepresenteerd op een event in
Bussum.
En die managed service providers hoeven die experience niet meer te weten als het econonomisch ff tegenzit..
Eerst zoveel mogelijk consultants wegzetten, zien wel later wel hoe het uitpakt 😉
Maar goed, tis gestopt nu. Recessie heeft zo zn voordelen. Laat maar komen.