Eerst dacht ik dat Buienradar een mooie metafoor is voor de gehele ict-industrie. Net doen als of je het weet, maar als het puntje bij het paaltje komt, ziet de werkelijkheid er heel anders uit. Maar nee deze column gaat over Buienradar alleen, of eigenlijk de hele weersvoorspellingsmaffia bij elkaar. Want het probleem zit veel dieper.
Op televisie doen ze het heel sneaky. Ze beginnen met het weer van vandaag onder het mom van ‘hebben we toch nog iets goed’. Alsof we er zelf niet bij waren en zelf niet uit het raam hebben gekeken. Vervolgens gaan ze het weer van morgen voorspellen. Of voorspellen? Ze hebben gewoon de arrogantie om gewoon te vertellen wat het wordt. Ze zeggen niet ‘we denken dat het lekker weer wordt met zo’n 23 graden, maar het kan net zo goed 17 graden en zwaar bewolkt worden’. Nee ze zeggen ‘morgen wordt het 23 graden. Ga er lekker op uit! Neem vooral geen jas mee.’
Computermodellen
Maar Buienradar gaat nog verder. Deze gaat vijf dagen vooruit per uur precies tot achter de komma voorspellen hoeveel milliliter regen er valt. Als je blind de Toto invult heb je meer voorspellingen goed. En waarom doen ze dit? Waarom zeggen ze niet gewoon, ‘sorry, maar wat je vraagt kunnen wij niet. Wij kijken ook gewoon maar uit het raam. We hebben weliswaar computermodellen maar zelfs ChatGPT geeft betere informatie.’
Waarom ze het toch doen? Omdat wij dat graag willen. En wij zijn ook nog eens zo onnozel dat we denken dat ze met goede data dit vast wel kunnen. Data zijn namelijk onze nieuwe religie. Maar soms is het beter om gewoon zelf even uit het raam te kijken.
Leuke vakantie
Verder was het overigens ondanks het onvoorspelbare weer een leuke vakantie.
Ik heb blijkbaar een andere buienradar want bij mij geeft hij redelijk nauwkeurig aan wat het gaat worden. Op korte termijn dan want zodra je uren vooruit gaat kijken blijf het lastig. Zeker als een buitje dan besluit om 500 meter verderop te vallen.
Ik voorspel ook altijd “hier en daar een bug” in mijn code. Zit je altijd goed.
Omdat wij dat graag willen.
Een generieke drijfveer. Dan voeg je waarde toe en das altijd goed. Een speakertje die een mechanische fotoclick nabootst. Een siervleugel op de achterklep van een auto. Smudge Sticks om je huis energetisch te reinigen. Een koning in een gouden koets die zijn excuses aanbiedt voor een verleden. Kopen zonder kijken met je ex on the beach.
omdat wij dat graag willen.
Uit het raam kijken heeft in ons geval weinig zin. Dat is anders voor de mensen van vele jaren terug. Die stonden nog dicht bij de natuur, keken uit het raam en naar de lucht en wisten wat ons te wachten stond.
Die zoveel daagse verwachting tot op het uur suggereert nauwkeurigheid die er niet is. Op korte termijn is de voorspelling een stuk beter.
Had twee weken terug in het hoofd, ’s ochtends tussen 8 en 9 een paar spatjes. Tenminste, had dat eerder in de week op buienradar gezien. Niets van dat al, heb een paar uur door de stromende regen heen gefietst. Opvallend, amper een medefietser te bekennen. Heel Holland kijkt buienradar.
Langer terug tijdens een wandeling overvallen door een stortbui Ook geen kip te bekennen. Op een gegeven moment scheen het zonnetje weer en zag weer wandelaars. Vroeg, buienradar gekeken? Ja ja buienradar gekeken!
Dat is de vooruitgang, vaardigheden verdwijnen en nieuwe vaardigheden dienen zich aan. Rekenen hoeft niet meer, daar heb je de rekenmachine voor. ChatGPT is helemaal een uitkomst, denken en schrijven zijn overbodige vaardigheden.
Zaterdag- en zondagochtend kijken we altijd naar Breakfast op de BBC. De weersvoorspellingen die ze daar doen zijn uiterst gedetailleerd en Nederland is gewoon zichtbaar bij de voorspellingen van het wolkenpatroon (inclusief regen-indicator).
Prima voorspellingen die 99 procent van de tijd uitkomen voor de gehele periode die ze voorspellen (meestal vijf dagen in de toekomst).
Het NOS Journaal en Buienradar kunnen inpakken…
Datzelfde geldt in mijn geval voor de WDR. De voorspellingen voor de omgeving Kleve zijn een betere indicatie voor het weer in de regio Arnhem/Nijmegen dan wat de Bilt voorschotelt. Het algemene weerbeeld uit de Bilt is toch vooral het weer ergens tussen Amsterdam en Utrecht. Dan kun je beter naar een regionale zender kijken.
Uit het raam kijken of vooruit kijken gaat vooral om de juiste data aangaande het juiste moment want als je weet waar de bal neerkomt dan hoef je niet zo hard te rennen volgens Johan Cruijff. Voorwaarde is wel dat je op tijd vertrekt naar het verwachtte punt van samenkomst. Wat betreft het berekenen van Louis is het er uiteindelijk niet makkelijker op geworden als we kijken naar een samenloop van omstandigheden bij een dam in Noorwegen. De ‘what if’ aangaande weersextremen zoals veel regenval in een korte tijd vraagt om preventieve acties zoals voldoende opvangcapaciteit en hetzelfde geldt voor de afvoer als we kijken naar de rivieren in ons land.
Als een weerdienst voorspelt: het wordt overmorgen 23 graden, dan heeft de kwaliteit van die voorspelling nagenoeg geen enkele relatie met de uitkomst. Als het dan 18 graden wordt, kan een gedane voorspelling van 18 graden nog heel goed onjuist zijn geweest. De kwaliteit van een voorspelling hangt af van de kwaliteit van de interpretatie van de data en van de datakwaliteit. Dat weet iedereen die niet in Nederland op school heeft gezeten, denk ik.