Micky Adriaansens (Economische Zaken & Klimaat) pakt de frequentieband van satellietbedrijf Inmarsat op 1 februari volgend jaar af. De minister wil daarmee nieuwe vertraging bij de ontwikkeling van 5G voorkomen. Tussen het ministerie en het bedrijf loopt al jarenlang een discussie over de verhuizing. Inmarsat gebruikt in het Friese Burum radiofrequenties die nodig zijn voor de uitrol voor 5G.
Vanuit een satellietstation in Burum verzorgt Inmarsat de infrastructuur voor noodcommunicatie met de internationale lucht- en zeevaart. Het Britse satellietbedrijf gebruikt daarvoor dezelfde 3,5-GHz-frequentieband als de overheid wil veilen voor landelijke mobiele communicatie via 5G. De noodcommunicatie kan worden gestoord als op dezelfde band ook andere commerciële communicatie plaatsvindt, en dat is onwenselijk.
Na jarenlang gesteggel bereikten het ministerie en Inmarsat een akkoord waarbij het bedrijf naar Griekenland zou verhuizen. Die verhuizing zou uiterlijk in januari 2024 zijn afgerond. Een groot deel van de 3,5-GHz-band zou dan al per 1 december 2023 beschikbaar komen. De frequenties zouden dan in de loop van 2023 kunnen worden geveild.
Uit een Kamerbrief van Adriaansens blijkt dat Inmarsat meer zekerheid eist van de Griekse overheid. Nu loopt de afgegeven vergunning tot eind 2027, maar het bedrijf wil een vergunning tot en met 2032. Volgens de bewindsvrouw sluit de Griekse overheid in dit geval geen contracten van tien jaar maar is het reëel te veronderstellen dat de overeenkomst in 2027 met vijf jaar wordt verlengd. Volgens haar zijn de Griekse autoriteiten blij met de komst van het satellietbedrijf en hebben zij voldoende ‘commitment getoond om de dienstverlening te verwelkomen en te beschermen… Inmarsat vraagt desondanks om garanties die nergens in Europa kunnen of zullen worden gegeven.’
Patstelling
Daarnaast heeft zij begrepen dat de migratie van de communicatiediensten voor het nood-, spoed- en veiligheids-(nsv-)verkeer vanuit Burum naar Griekenland zich in een vergevorderd stadium bevindt. De bouw van het satellietgrondstation is afgerond en op dit moment vinden in Griekenland de laatste configuratietesten plaats.
De minister schrijft: ‘Ik heb me tot het uiterste ingespannen om in samenspraak met Inmarsat een goede oplossing voor het nsv-verkeer te vinden en ik ben van mening dat de optie, die nu voor Inmarsat beschikbaar is, het hen zonder meer mogelijk maakt te verhuizen naar Griekenland.’
Nu Inmarsat de laatste (verhuis)stap niet vrijwillig wil maken, doorbreekt de bewindsvrouw de ontstane patstelling door de frequentieruimte, die in de 3,5 GHz-band nu nog is aangewezen voor satellietcommunicatie voor de afwikkeling van het nsv-verkeer, per 1 februari 2024 te laten vervallen. Daarvoor moet ze wel het Nationale Frequentieplan 2014 wijzigen. Met het ingrijpen wil de minister verdere vertraging van de uitrol van 5G in Nederland voorkomen.
Rechtszaak
Overigens is het nog maar de vraag of dat lukt. Tien bedrijven, waaronder de drie telecomoperators (KPN, Vodafone, T-Mobile) met een eigen netwerk alsmede Schiphol en het Havenbedrijf Rotterdam, vechten voor de rechter het Nationale Frequentieplan aan.
Zowel de landelijke operators als de private netwerk-exploitanten vinden dat het ministerie veel onduidelijkheid laat bestaan over de beschikbaarheid van de 3,5-GHz-band die essentieel is voor de volledige uitrol van ‘echte 5G’ in Nederland. Volgens hen maakt dat investeringen onverantwoord. Adriaansens verwacht op zijn vroegst eind november een uitspraak van de rechter, schreef zij in een eerdere brief aan de Tweede Kamer.