Na de vervanging van alle switches in datacenter AM5 verbruikt deze locatie 85 procent minder stroom. Dat meldt internetknooppunt AMS-IX, dat dezelfde hardware-upgrade op zestien datacenterlocaties gaat uitvoeren.
De nieuwe MLX-switches worden geleverd door Juniper. Na de migratie naar de nieuwe hardware beschikt AM5 over meer poortcapaciteit, snellere poorten (400G) en ondersteunt deze de 100G LR-1-standaard voor optisch dataverkeer.
Ondanks de technische verbetering zorgen de nieuwe switches voor een significante afname van het stroomverbruik in het datacenter. In plaats van bijna 53kW verbruikt de locatie 8,2kW. De afname was groter dan verwacht. ‘Het is altijd lastig om vooraf te bepalen wat voor energiereductie je kan realiseren door introductie van nieuwe technologie, maar dit resultaat was boven verwachting’, aldus Ruben van den Brink, technisch directeur van AMS-IX.
Eerste van zestien
AM5 is de eerste van zestien datacenters die AMS-IX voorziet van de nieuwe switches. Later dit jaar staan Nikhef/ DRT AMS9, Global Switch en de DRT datatower op de planning. De organisatie installeert op alle locaties meetapparatuur om inzicht te krijgen in het stroomverbruik per datacenter.
De nieuwe hardware vervangt switches die twaalf jaar dienst deden. AMS-IX verwacht een vergelijkbare levensduur van de nieuwe apparatuur.
Wij van WC-eend vinden het een interessante businesscase maar hebben vanuit veldervaringen wel wat vragen omdat reductie van 85% aan stroom bij de gebruikelijke cyclische tech refresh om aanzienlijke bedragen gaat. Ik neem namelijk aan dat het om KW/uur gaat waarbij ik ervan uitga dat het netwerk 365 dagen actief is. OpEx van de stroomrekening wordt vaak vergeten waardoor een levensduur van 12 jaar goedkoper lijkt doordat de eenmalige investering van de CapEx uitgesteld wordt. Want de tam-tam snelheid van het netwerk is in alle jaren niet gelijk gebleven waardoor ik me afvraag of reductie aan stroom ook niet het gevolg is van consolidatie en herontwerp van het netwerk.
De auteur heeft de SI-eenheid kW in zijn artikel correct gebruikt. Als het vermogen daalt van 53kW naar 8,2kW, dan is dat 44,8kW minder. Per jaar is de besparing dan 44,8*24*365=392448 kWh. Dat is volgens Milieucentraal iets meer dan het stroomverbruik van 100 huishoudens en een besparing van ongeveer 140 ton CO2. Dat komt ruwweg neer op een kostenbesparing van 1,5 €ton jaarlijks bij het huidige kostenniveau van electriciteit.
Inderdaad, correct gebruikt. Stroomverbruik is gemeten in Ampere, spanning in Volt. Vermogen is Ampere maal Volt, dat geeft dan VA, of als je boven de 1000 zit, kVA. In theorie is VA gelijk aan Watt maar dat is alleen in de ideale situatie. Maar laten we voor het gemak dit dan maar aan elkaar gelijk stellen, dan is kVA dus gelijk aan kW. Let dus op, hier is GEEN tijdsaanduiding. Ik heb een 9 W LED lamp, dat is het vermogen, ongeacht de tijdsduur. Zet ik deze 1 uur aan dan heb ik een verbruik van 9 Wh, bij 24 uur is dat 216 Wh of bij 24×7 78,8 kWh.
Voor de afrekening is een tijdeenheid nodig, want je krijgt een rekening voor het gemiddelde verbruik per tijdeenheid, gemeten in kWh (kilo-Watt per uur). Het is deze kWh die we op de rekening zien, en dat is wat we in het algemeen taalgebruik gebruiken voor elektriciteitsverbruik.
In het geval van de AMS-IX denk ik dat er op zich niet zoveel verschil zit in het stroomverbruik in relatie met de load op het netwerk. In een datacenter kun je nog afhankelijk zijn van de CPU belasting en diskactiviteit van de servers, daar zal in netwerk apparatuur vermoedelijk minder verschil in zitten. Dus kun je ook redelijk makkelijk stellen dat het vermogen van x kW redelijk overeenkomt met het verbruik per tijdeenheid (kWh).
Ongeacht de semantische discussie, een reductie van 53 naar 8,2 is best indrukwekkend, of dit nu kW of kWh is.
Het succes van AMS-IX in het verminderen van het stroomverbruik van een datacenter met maar liefst 85 procent is een inspirerend voorbeeld van de kracht van een sterk digitaal fundament. De IT-infrastructuur moderniseren is dan ook een investering die de moeite waard is, zeker met het oog op de huidige energieprijzen. Tevens levert een goede digitale infrastructuur ook nog eens indirecte milieuvoordelen op, zoals de reductie van transport, CO2-uitstoot en afval. Tel daarbij ook nog eens de aanzienlijke capaciteitsvergroting op en je hebt een waar win-winscenario.
Daarnaast is het een interessante ontwikkeling dat AMS-IX nu energiemonitoring implementeert in hun datacenters om het energieverbruik in kaart te brengen. Het benadrukt de opkomende rol van duurzaamheid in besluitvorming, zoals verklaard door de CTO.
Het moge duidelijk zijn dat investeren in de IT-infrastructuur zichzelf uiteindelijk niet alleen terugbetaalt. Maar ook laat dit succesverhaal zien dat technologische vooruitgang hand in hand kan gaan met een groenere en duurzamere wereld.