Mannelijke softwareontwikkelaars krijgen gemiddeld 8,3 procent meer loon dan vrouwen die hetzelfde werk doen. Vrouwen vragen structureel om minder salaris dan mannen en bedrijven doen onvoldoende om het verschil in beloning aan te pakken. Dat blijkt uit salarisonderzoek van Honeypot, een Berlijns bedrijf dat Europese organisaties helpt bij het werven van developers.
Het wervingsbureau presenteerde onlangs het Honeypot Salarisrapport 2023 met gegevens over Nederland. Daarin staat dat de afgelopen twee jaar het verschil in het gemiddelde bruto uurloon tussen vrouwen en mannen van 6 naar 8,3 procent is gestegen.
‘Deze ongelijkheid in salaris is in lijn met een verschil in salarisverwachtingen op basis van geslacht. Vrouwen in Nederland hebben lagere salarisverwachtingen (8,6 procent) dan hun mannelijke collega’s. Dit kan betekenen dat vrouwen systematisch om minder vragen en/of dat bedrijven niet genoeg doen om deze discrepantie te corrigeren’, concluderen de onderzoekers. Volgens het bedrijf is de eerste stap om de genderkloof te verkleinen dat deze wordt erkend op basis van exacte cijfers.
Salarissen gestegen
Uit het rapport komt ook naar voren dat de salarissen voor software-developers in Nederland het afgelopen jaar met 2,4 procent zijn gestegen. In 2022 kregen softwareontwikkelaars bijna 63.000 euro per jaar aangeboden.
‘Een bescheiden maar gestage toename als we kijken naar de cijfers van de afgelopen vijf jaar. Sinds 2018 laten de gemiddelde lonen voor developers in Nederland een stijging van 12 procent zien’, schrijft Honeypot.
Ze zien verder dat in Nederland middelgrote bedrijven betere salarissen aan developers bieden dan grote bedrijven met meer dan 250 medewerkers. ‘Dat kan betekenen dat grotere en daardoor vaak bekendere bedrijven erop vertrouwen dat talent bereid is om voor minder te werken vanwege hun cv. Een andere reden kan zijn dat ze weten dat developers veel waarde hechten aan de samenwerkingsmogelijkheden met grotere internationale teams’, lichten de samenstellers van het rapport toe.
Specialisatie
Ook ziet het wervingsbureau dat Nederlandse bedrijven liever gespecialiseerde ontwikkelaars aannemen. Zij hebben een streepje voor fullstack developers. Uit het onderzoek komt namelijk naar voren dat die alleskunners minder verdienen dan backend- en frontend-developers.
Honeypot hoopt met het rapport bedrijven te informeren zodat ze de salarisnormen bijwerken en begrijpen wat de branchestandaarden zijn. Die informatie moet organisaties ook helpen bij het aantrekken van talent.
Zo te lezen worden er nogal wat aannames gedaan, de bereidheid om voor minder te werken in grotere internationale teams kan namelijk nog wat anderen redenen hebben. En alleskunners versus de one horse ponyshow gaat om de bullshit-bingo op een CV, driemaal 3 is negen gaat het tesnlotte om de marktwaarde. De onderzoekers hebben dus een slecht onderzoek gedaan door alleen maar naar de symptomen te kijken en niet de eventuele beweegredenen.