Hoe kijken risico-analisten van een grote kredietverzekeraar naar de uitdagingen en kansen voor de energietransitie in de ict-sector? Atradius publiceert per sector een rapportage. Dat doet het internationale bedrijf onder meer voor de agri-food-sector en de staalindustrie. In dit artikel zetten we de grootste kansen en uitdagingen voor de ict-sector op een rij.
De kredietverzekeraars laat teams van risico-analisten in verschillende landen zich buigen over de grootste uitdagingen rondom de energietransitie binnen de ict-sector. Normaal richten zij zich op het verzekeren van het risico dat klanten niet of te laat betaald worden. Maar ze kijken ook naar belangrijke ontwikkelingen binnen de branches waar ze actief zijn. Zoals de transitie naar duurzame energie. Daaruit komen voor de komende drie jaar de volgende drie uitdagingen voor de ict-sector naar voren.
#Datacenters moeten groener en efficiënter worden
Risico-analisten van Atradius in India, Nederland en China merken op dat de digitale transformatie en de daarmee verbonden toename van het gebruik van ict leidt tot een groeiende vraag naar gegevensopslag en -verwerking. ‘Datacenters verbruiken aanzienlijke hoeveelheden energie voor werking en koeling, wat voor grotere uitdagingen staat te midden van extremere weerpatronen.’ Ze noemen de productie van hernieuwbare energie voor datacenters en het verbeteren van de efficiëntie, als één van de drie grootste uitdagingen voor de komende drie jaar.
#Overheidsbeleid dwingt tot aanpassingen en zorgt voor onzekerheid
Bedrijven die niet overgaan op schone energiemodellen zullen steeds vaker moeten betalen voor klimaatgerelateerde heffingen en belastingen, verwachten de risico-analisten. ‘Dit is echter niet de enige beleidsuitdaging waarmee bedrijven worden geconfronteerd’, schrijven ze. Risico-analisten in de VS en China merken op dat inconsistenties in energiebeleid en de alsmaar veranderende regelgeving vaak voor onzekerheid zorgen en een uitdaging kunnen vormen binnen de ict-sector.
#Circulaire economie, recycling kan schaarste aan materialen voorkomen
Risico-analisten in Tsjechië leggen uit dat het minimaliseren van elektronisch afval een grote duurzaamheidsuitdaging is voor de ict-industrie. ‘Het verwijderen van ict-apparaten heeft impact op het milieu.’ Ze stellen dat verbeterde en meer uitgebreide recycling de druk op de inkoop van materialen uit geopolitiek onstabiele locaties kan verlichten.
Kansen
Naast uitdagingen zien de analisten ook kansen rondom de energietransitie in de ict-sector. Als grootste drie kansen voor de komende drie jaar worden genoemd:
#Datacenters moeten innoveren
De risico-analisten zijn vrijwel unaniem in hun conclusie dat het bouwen van een duurzame ict-infrastructuur veel kansen biedt voor de industrie. ‘Dit varieert van het verbeteren van de energie-efficiëntie en het bouwen van hernieuwbare energiebronnen voor datacenters tot het verkennen van nieuwe kansen voor innovatie’, schrijven ze.
#Vraag naar groene ict-oplossingen neemt toe
De teams in Italië en het VK merken op dat er in alle sectoren en bij consumenten meer vraag is naar slimme oplossingen om het energieverbruik te helpen verminderen. ‘Dit omvat de groeiende trend van groene kantoren en gebouwen, waarbij gebruik wordt gemaakt van iot, dataplatformen en geavanceerde analyses om het elektriciteitsverbruik te verminderen.’ Ook zien ze dat ict een rol speelt om het hernieuwbare elektriciteitsverbruik te maximaliseren door de inzet bij weersvoorspellingen. Daarbij wordt wel gewezen op de uitdaging om het gebruik van apparaten en servers gedurende hun levenscyclus te verbeteren.
#Energietransitie kan sector verduurzamen
‘Naarmate het wereldwijde momentum binnen de transitie naar schone energie groeit, nemen ook de kansen voor de ict-sector toe’, schrijven de analisten. Volgens hen gaat dat van slimme zonne-energie tot slimme energienetwerken, voorspellende analyses en de behoefte aan digitale technologie om energie efficiënt op te slaan en over te dragen. ‘De ict-industrie zal een centrale rol spelen en toegang krijgen tot meerdere en kansen om daaraan bij te dragen’, stellen ze.
Ict-diensten
De analisten wijzen erop dat de ict-sector zowel bijdraagt aan opwarming van de aarde, maar deze ook tegengaat. Bijvoorbeeld in het geval van een digitale vergadering, die voorkomt dat mensen moeten reizen naar de bijeenkomst en de uitstoot bespaart die dat vervoer met zich meebrengt. Toch is de ict-sector ook een grote verbruiker van energie. Om ict te gebruiken is immers stroom nodig.
‘Hoewel digitale technologieën momenteel verantwoordelijk zijn voor twee procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, zijn deze sinds 2010 vrij bescheiden gegroeid, ondanks de snelgroeiende vraag naar digitale diensten’, noteren de analisten. Dit is volgens hen te danken aan verbeteringen in energie-efficiëntie voor bedrijven en apparaten in de hele industrie, evenals het toenemende gebruik van hernieuwbare energie door ict-bedrijven.’
Broeikasgassen
Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zijn datacenters en datatransmissienetwerken elk verantwoordelijk voor 1-1,5 procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Digitale technologieën zijn direct verantwoordelijk voor 2 procent van de energiegerelateerde broeikasgasemissies van vandaag. Om tegen het jaar 2050 een netto-uitstoot van nul te bereiken, moet de industrie haar uitstoot tegen het jaar 2030 al met 50 procent verminderen.
De analisten: ‘Dat gezegd hebbende, is de industrie een grote investeerder in hernieuwbare energie, die vaak probeert zijn eigen energiebronnen te creëren om zichzelf te beschermen tegen stijgende stroomprijzen, de impact op het milieu te verminderen en de merkreputatie te verbeteren.’
5G en straalvorming
Ict-innovaties die bijdragen aan de energie-efficiëntie in de ict-sector en die door de analisten worden genoemd, zijn: betere straalvorming ofwel beamforming van netwerken. Dat is de precisie en efficiëntie van wifi- en 5G-netwerken waardoor ze minder stroom verbruiken. Ook wijzen ze op iot dat gebruikt kan worden in slimme netwerken om het energieverbruik te verminderen en in toepassingen voor logistieke efficiëntie en klimaatbeheersing in gebouwen.
Tot slot wordt edge computing genoemd. De analisten: ‘Edge computing betekent dat gegevens op of in de buurt van het apparaat waarop ze zijn gemaakt verwerkt worden, waardoor er minder behoefte is aan datacenters en het energieverbruik en de CO2-uitstoot worden verlaagd.’