Ethisch hackersbedrijf HackerOne gaat reorganiseren. Ongeveer 12 procent van de medewerkers moet op zoek naar een nieuwe baan. De ontslagronde heeft gevolgen voor medewerkers in onder meer Nederland de VS en Canada.
Dat schrijft ceo Marten Mickos in een email aan zijn ‘Hackeronies’. Hij zegt dat het bedrijf last heeft van de economische tegenwind binnen de internationale economie. Zowel kleine als grote bedrijven wachten langer met het afnemen van nieuwe diensten, schrijft hij.
Ook investeerde het bedrijf de afgelopen jaren in zowel het aantrekken van nieuwe medewerkers als de ontwikkeling van nieuwe diensten. Dat bleek een stap te groot, toen de vraag naar die nieuwe diensten uitbleef. De ingreep komt neer op een ontslag van ongeveer vijftig mensen. Bij het bedrijf werkt op dit moment namelijk zo’n 450 man.
Mickos belooft de ontslagen medewerkers financieel te compenseren en ook regelingen te treffen voor het vinden van een nieuwe baan. Hij zegt nog enige tijd nodig te hebben om duidelijk te krijgen hoe de ontslagronde er in de verschillende landen waar het bedrijf medewerkers heeft, uit ziet.
160 miljoen dollar
HackerOne is een door twee Nederlandse ethische hackers opgericht bedrijf dat in Silicon Valley gevestigd is. Oprichters Jobert Abma en Michiel Prins zijn niet betrokken bij de dagelijkse leiding van het platform.
Het ethische-hackerscollectief bestaat uit een internationaal platform dat samen met teams bij klanten op zoek gaat naar kwetsbaatheden in de systemen van overheden en bedrijven. Dat was bij de oprichting (2012) een vernieuwende manier van werken binnen de securitysector en er werden destijds ook flinke bedragen binnengehaald met het vinden van kwetsbaarheden in systemen (bug bounties). Inmiddels zijn er meerdere partijen die op een vergelijkbare manier werken, zoals het van oorsprong Belgische Intigriti, waarmee HackerOne ook veel samenwerkte.
HackerOne haalde sinds de oprichting in 2012 ruim160 miljoen dollar aan investeringen binnen, waaronder een investering van bijna vijftig miljoen in januari 2022. De startup heeft GP Bullhound, New Enterprise Associates, Valor Equity Partners, EQT Ventures en Dragoneer Investment Group achter zich als grootste investeerders.
Buitengewoon jammer dat zo’n bedrijf niet in staat is om zijn dienstverlening uit te breiden.
Jammer? Zeg maar gerust raar. Met dingen als TIBER, inkomende regulering als DORA of NIS2 en sowieso een algemeen toegenomen bewustzijn rondom cyberveiligheid zou je toch zeggen dat pentestwerk voor het oprapen zou moeten liggen?