Heeft u al een eigen ai-chatbot? Dan mag u wel opschieten. Iedereen heeft inmiddels zijn eigen ai-chatbot. Ook Meta, het bedrijf achter Facebook, gaat met een eigen ai-chatbot komen. Zo gaat het vaak met hypes. De één komt met iets en vervolgens gaat iedereen dat ook doen omdat ze bang zijn de boot te missen.
Het is een beetje zoals vroeger met knikkertijd op het schoolplein. Je wist nooit wanneer het begon maar binnen een week was iedereen aan het knikkeren. En net als jij eindelijk eens geld van je moeder had afgetroggeld om ook een zak knikkers te kopen, was de knikkertijd weer voorbij. Zag je iedereen ineens touwtje springen.
In de ict is het om de twee jaar knikkertijd. Erp, Internet, the cloud, Blockchain, Big Data, allemaal hebben ze hun knikkertijd meegemaakt.
Net zoals we om de paar jaar een nieuwe verlosser in de politiek hebben, De ene keer heet ie Pim, dan weer Geert, Thierry, Caroline en nu weer Pieter. De echte wereldproblemen lossen ze niet op. Ze kijken niet verder dan de huis, tuin en keukenproblemen. Nog erger, ze ontkennen zelfs de echte problemen. Maar iedereen loopt er achteraan.
Hypes
Ook dat lijkt natuurlijk weer verdacht veel op de ict. Ook daar loopt iedereen achter hypes aan die de echte wereldproblemen, zoals het klimaatprobleem, niet oplossen. Sterker nog, het klimaatprobleem wordt met artificiële intelliigentie (ai) alleen maar groter. Ai verbruikt zoveel stroom dat als je één vraag aan een ai-chatbot stelt dan gaan de lichten al knipperen in huis. En welk probleem lossen we er mee op? We lossen het probleem op voor mensen die te lui zijn om zelf een scriptie te schrijven.
Dus kom op beste ict’ers. Het wordt tijd om een keer de echte problemen op te lossen. Knikkertijd is voorbij.
Prachtige, vlijmscherpe column (om de vervelende opmerkingen een keer voor te zijn).
Gezien de gedegenheid van “Een nieuw sociaal contract” hoort Pieter niet echt in het rijtje thuis.
Maar we moeten inderdaad af van alle vormen van conservatisme en liberalisme.
Verander de wereld, begin bij een ander zijn het zeker ook niet de stand-up comedians die de wereldproblemen oplossen want het fijne van een goede AI Chatbot is dat deze je helpt met een antwoord als je de goede vragen stelt. Zo deed John F. Kennedy in z’n inauguratiespeech op 20 januari 1961 een oproep tot burgerschap en burgerlijke verantwoordelijkheid. Voor een scriptie of boek is het liberalisme en burgerschap een leuk uitganspunt om verder op onderzoek uit te gaan over individuele vrijheid en participatie. Want de kindertijd hiervan ligt in de periode van de verlichting waarin filosofen als John Locke stelden dat alle mensen inherente rechten hadden, waaronder het recht op leven, vrijheid en eigendom.
Tenslotte kwam Kennedy’s oproep tot burgerschap en betrokkenheid bij het land in de context van maatschappelijke onrust en een behoefte aan vooruitgang op het gebied van burgerrechten als gevolg van raciale discriminatie. En koester gelijkheid, begin bij de armen van geest is het moeten van een gemeenschap nogal beklemmend als we kijken naar de dienstbaarheid in het nastreven van een ideaal. Make America Great Again gaat tenslotte om hetzelfde burgerschap ook al wil de AI Chatbot, net als de kunstmatige intelligentie in War Games, wat anders geloven.
Wat is assimilatie?
De managers van de bedrijven die AI willen inzetten doen dat volgens mij voornamelijk omdat ze zelf het ‘I’ gedeelte van de naam missen in hun eigen omgeving (of in elk geval in zichzelf) en lijden aan FOMO.
AI is vooral ‘A’, er is geen enkel bitje ‘I’ aanwezig. Het zijn slim in elkaar gedraaide applicaties, verdorie, ik zou willen dat ik het had uitgevonden, maar ‘I’? Nee…heel veel ‘A’, meer niet.
En laten we de intelligentie van Jacob niet beledigen door Trump in de reacties te gaan betrekken, zou ik willen voorstellen.
MAGA gaat niet over goed burgerschap, MAGA gaat over de Amerikaanse werelddominantie. Aanzien, macht voor de rijken, geen boost voor het collectieve welzijn van de Amerikaanse staatsburgers. Het eerste wat “Mr. MAGA” heeft gedaan is Obama-care, iets wat goed is voor de gemiddelde Amerikaan, kapot maken. Trump maakt niks, Trump maakt kapot. En hij polariseert, zodat Amerikanen elkaar kapot maken.
Burgerschap gaat om de politieke en burgerlijke rechten, zoals stemrecht en de plicht om belastingen te betalen. Wat betreft burgerschap door geboorte of immigratie ging mijn vraag over assimilatie want de clown van Computable wijst wel met een vinger maar legt deze vinger niet op de zere plek. Je commiteren aan het welzijn van het collectief is dan ook een leuke als we kijken naar binnenlandse problematiek zoals een verlies aan welvaart. Koester gelijkheid en begin bij de armen legt Frank de bal precies op de stip met Obamacare doordat deze de individuele vrijheid beperkte. De socialistische ideologie van koester gelijkheid en begin bij de rijken ligt niet alleen in Amerika nogal gevoelig want ook Pim Fortuyn had kritiek op de macht van verzekeraars welke de keuzevrijheid beperkte, marktwerking belemmerde en voor een te bureaucratisch en duur gezondheidszorgsysteem zorgde.
Help! De dokter verzuipt zal ik niet zeggen dat ICT wonderen mogelijk maakt maar er liggen zeker kansen waarmee we een aantal problemen op kunnen lossen. Data-analyse en kunstmatige intelligentie worden bijvoorbeeld steeds vaker in de digitale pathologie gebruikt maar ook het voorspellen van ziektepatronen draait steeds meer om datamodellen. En slimme medische apparaten en wearables verbeteren het monitoren van vitale functies met een kleinere impact op het welzijn.
Jacob, mooie column. Vooral de zin: ‘Het is een beetje zoals vroeger met knikkertijd op het schoolplein. Je wist nooit wanneer het begon maar binnen een week was iedereen aan het knikkeren. En net als jij eindelijk eens geld van je moeder had afgetroggeld om ook een zak knikkers te kopen, was de knikkertijd weer voorbij. Zag je iedereen ineens touwtje springen.’
Herkenbaar in de ICT . . .
Hans, internet en de cloud zijn dan wel erg hardnekkig, niet?
AI lijkt mij ook zo’n hardnekkige mega trend… het lijkt misschien even stil te staan zoals internet een beetje stilstond in 2000… maar als je even serieus kijkt heeft ICT niets met knikkertijd te maken… Sommige hypes komen en gaan, sommige veranderen de wereld net zoals bijvoorbeeld een iPhone dat heeft gedaan. Nu is 90% eraan verslaafd… Dat is echt iets anders dan knikkertijd of hypes.
Hallo Henri,
Een hype is een verschijnsel dat tijdelijk ‘bovenmatige media-aandacht’ krijgt en daardoor belangrijker lijkt dan het in werkelijkheid is. AI is – sinds Stanford Professor John McCarthy het begrip in 1955 definieerde – nooit weggeweest en zal ook nooit (meer) weggaan. En zich in golven, met bijbehorende hypes, blijven ontwikkelen.
Knikkeren is, net als touwtje springen, een (kinder)spel van de homo ludens met regelmatig nieuwe modes en dus (!) hypes. Dat is de relatie met knikkeren die Jacob Spoelstra zo leuk wist te duiden: hypes komen en gaan, maar het spel zal nooit verdwijnen.
Ik ben het met je eens dat net als mechanisering en automatisering, ook AI de wereld onomkeerbaar zal veranderen. Hoe kunnen we onze menselijke intelligentie ondersteunen met steeds slimmer gebruik van data, algoritmen en statistiek. Eerste modegolf was in de jaren zestig Eliza van het Weizenbaum/MIT, daarna de kennis- en expertsystemen in de jaren tachtig/negentig. Nu, met behulp van supersnelle processoren, de volgende opleving met o.a. ChatGPT. Over twintig jaar jaar zal kwantumcomputing waarschijnlijk de volgende golf opleveren.
Met net als toen en nu, wederom overdreven media aandacht 🙂
@Oudlid, Obamacare beperkte zeker niet de individuele vrijheid (dat is de FUD die met name de republikeinen en verzekeringsbedrijven ervan maakten), het gaf alleen maar een basis zekerheid aan die mensen die geen vrijheid (lees arm) hebben. Overigens, Obamacare was nog steeds vele malen minder dan wat wij indertijd in het ziekenfonds hadden. Ironisch genoeg zijn juist de arme mensen die massaal achter de zelfverklaarde miljardair gingen staan (denk bijv. aan de mijnwerkers in oa Virigina) die de dupe geworden van het afschaffen van Obamacare. Die hebben gestemd voor een figuur dat hun mogelijkheid voor een medische voorziening (bijvoorbeeld behandeling van zgn. stoflongen) heeft ontnomen.
Je hebt gelijk dat de macht van verzekeraars de keuzevrijheid beperkt (ik ben niet een fan van Pimmetje, maar daar had hij in elk geval wel gelijk in). Maar DAT is dan nu juist het probleem. Door Obamacare waren mensen niet meer afhankelijk van een onbetaalbare (particuliere) verzekering en hadden dus meer vrijheid om WEL naar een ziekenhuis te kunnen gaan. Nu zijn mensen weer afhankelijk geworden van een verzekering, die ze dus niet hebben. Bedenk even dat het modale salaris in Amerika stukken lager is dan hier, en dat een gemiddelde zorgverzekering daar veel meer kost dan een modaal salaris. Wij mogen ons in de handen knijpen voor een basis verzekering van net boven de 1K, in Amerika ben je al zomaar 10K of 20K kwijt voor vergelijkbare dekking. En een behandeling in Amerika is vrijwel onbetaalbaar, reden ook waarom de premie daar zo hoog is (en waarom de NL verzekering niet vergoed zonder een medische reisverzekering voor USA). Het is niet voor niets dat het summum in Amerika een vaste baan (met Medicare) is.
Berry,
Het is onjuist om te stellen dat alleen de republikeinen tegen de Affordable Care Act van Obama waren. Zo waren er tegenstanders die met exact dezelfde motivatie als de jouwe tegen waren, ze vonden de regeling niet ver genoeg gaan om gezondheidsszorg problemen op te lossen. Deze ideologische tegenstanders zaten meer in het socialistische dan het republikeinse kamp. Politieke polarisatie in een duidelijk voor en tegen zonder te kijken naar de achterliggende argumentatie kent namelijk een beperking in de probleem definitie. Politici discussiëren nooit over de problemen, ze besluiten enkel over symptomen.
Want de zorg is aanzienlijk meer dan de curatieve genezing in een ziekenhuis, neem de proefballonnetjes voor een nieuw sociaal contract met mantelzorg in de ouderenzorg. Demografische realiteit van lagere geboortecijfers en langere levensverwachtingen zorgt in alle ontwikkelde landen voor vergrijzing. Wat betreft het vraagstuk van immigratie wees ik eerder al op de assimilatie, met name de sociaal-culturele kant ervan is reuze interessant als we naar het politieke proces kijken door een selectie aan de poort.
Nieuwe sociale contract van Kennedy in binnenlandse politiek betrof dan ook niet alleen een technische wedloop met de race naar de maan, Amerikaanse smeltkroes hiervan is interessant in de race voor talent. Wat betreft het symptoom van Internet, het idee bestond al in de jaren 60 maar succes ervan werd door het ontbreken van betaalbare en betrouwbare technologie beperkt. Hetzelfde met de van Moof onder de telefoons, het ecosysteem zorgt voor een breed draagvlak want de iPhone is net als de zorg te duur door een monopolie.