De omzet van Ctac kwam in de eerste jaarhelft van 2023 uit op 64,9 miljoen euro, een toename van 14,5 procent waarvan 12,3 autonome groei. Wel zag de it-dienstverlener uit Den Bosch de winst onder de druk komen te staan, met name in Nederland. België deed het hier beter.
Ctac kent drie takken. Bij Projecten en detachering steeg de omzet met 16,4 procent, waarbij zowel de project- als detacheringsomzet stijgt. Daarnaast droeg de acquisitie in juni 2022 van Technology2Enjoy bij aan de omzetgroei en steeg ook het omzetaandeel van de publieke sector naar 4,3 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2023 (eerste halfjaar 2022: 2,5 miljoen).
De omzetstijging bij Cloud services van 22,6 miljoen naar 25,4 miljoen euro (+12,4 procent) is naast een aanpassing van de tarieven het gevolg van een toename in het aantal nieuwe klanten. Bij de derde tak, Licentie- en hardwareverkopen, bleef de inkomstenstroom met 1,1 miljoen euro gelijk aan het eerste halfjaar van 2022. Verder haalt Ctac ook omzet uit security-services; die is verdeeld over Projecten en detachering en Cloud services en bedroeg circa 2,3 miljoen euro.
Winst onder druk
De brutowinst (ebitda) daalde wel in de eerste zes maanden van 2023: met 14 procent naar 4,9 miljoen euro. Volgens Ctac kon de loonkosteninflatie over het algemeen goed worden doorberekend maar werd de winstmarge-ontwikkeling gedrukt doordat de groei met name komt uit detachering en kleinere projecten. Het bedrijf ervaart terughoudendheid bij klanten bij het doen van grote investeringen in digitale transitie, erp-implementatie en cloudmigratie.
Verder moest Ctac een beroep doen op meer inhuurkrachten: 270 tegenover 174 in de eerste zes maanden van 2022. Ook drukte een reorganisatie (kosten 0,6 miljoen) waarbij de indirecte organisatie werd ingekrompen, op de winst. Het uiteindelijke nettoresultaat bedroeg 1,4 miljoen euro (was 2,1 miljoen in de vergelijkbare periode vorig jaar).
Nederland en België
In Nederland is in de eerste helft van 2023 een omzet gedraaid van 55,1 miljoen, een plus van 13,1 procent. De brutowinst daalde met bijna een kwart tot 3,6 miljoen euro, als gevolg van de eenmalige effecten en door kleinere projecten, met daardoor ook bezettingsproblemen.
In België steeg de omzet naar 12,4 miljoen euro, een stijging van 9,7 procent, met name door een groot project in de maakindustrie. De brutowinst steeg van 1,0 naar 1,3 miljoen euro.
Bij het bedrijf werken 461 personeelsleden (371 direct en 90 indirect). De wervingsprocedure voor een nieuwe algemeen directeur, nadat ceo Pieter-Paul Saasen eind maart overleed na een slepende ziekte, is in volle gang.
Verwachtingen
‘De sterke omzetgroei ingezet in de eerste drie maanden van het jaar zette door in het tweede kwartaal’, aldus financieel directeur Paul de Koning. Wel merkt het bedrijf dat de macro-economische onzekerheid als gevolg van inflatie en geopolitieke onrust ook effect heeft op de it-servicesmarkt. Tegelijkertijd is de verwachting dat in de komende jaren de digitale transformatie door bedrijven en overheden verder versnelt en de vraag naar cloudmigratieoplossingen sterk toeneemt.
‘Ctac is goed gepositioneerd om hiervan te profiteren en de groei in de komende jaren te continueren’, meldt de it-dienstverlener.