Sinds vorige week is Google Bard ook in Nederland beschikbaar, een chatbot die met kunstmatige intelligentie vragen beantwoordt. Daarmee zal de Amerikaanse techreus opnieuw veel data van Nederlanders gaan verzamelen. Meer dan overheden doen.
Commerciële Amerikaanse bedrijven als Google, Meta en WhatsApp hebben inmiddels al meer informatie in handen over ons dan de Nederlandse overheid zelf. Zo kunnen ze met behulp van de verzamelde data infectieziektes beter voorspellen dan het RIVM. Ze kunnen verstoringen van de openbare orde sneller signaleren dan de lokale overheid, het openbaar vervoer efficiënter laten functioneren dan de NS of criminaliteit effectiever opsporen dan onze politie. Dat is indrukwekkend, maar ook zorgwekkend. Het risico bestaat dat de overheid hierdoor buitenspel wordt gezet, en daarmee de democratie.
Kloof
Regulering door de overheid lijkt een logische oplossing om deze kwestie aan te pakken. Maar de razendsnelle ontwikkeling van data science staat in schril contrast met de traagheid waarmee wetten tot stand komen. Nederlandse politici én gewone burgers die gebruikmaken van Google, Meta en andere bedrijven, moeten zich bewust worden van deze kloof. We moeten nadenken over hoe we onze samenleving willen vormgeven in een tijdperk waarin het concept privacy zoals we dat nu kennen niet meer bestaat.
Daarbij moeten we een balans vinden tussen het waarborgen van privacy en het omarmen van de voordelen die kunstmatige intelligentie en data-analyse bieden. Democratische waarden als veiligheid, vrije wil en het recht om fouten te maken mogen niet verloren gaan in deze ontwikkeling.
(Peter de Kock, professor Data Science, Crime & Safety Tilburg University en oprichter Pandora Intelligence)
En nu is het genoeg ! Geen woorden maar data. De maat is vol. Een vuist maken. Kamervragen. Menselijke maat. Paal en perk stellen.
Eeh, maar hoe dan ?
@Dino, “hoe dan?” Onmogelijk. Social media verzamelen nu al zoveel, ogenschijnlijk ongerelateerde, data dat daar geen algemene regels voor kunnen worden opgesteld. Op basis van deze data kunnen ze conclusies trekken waar een MIVD of CIA alleen maar van kan dromen. Inderdaad zullen de AI toepassingen dit alleen nog maar versterken.
Voorbeeld uit de ‘oude’ doos, op basis van het surfgedrag (denk aan cookies ed., dit was nog voor de huidige Social Media) van een tienermeisje kreeg zij reclame van baby spullen. De vader, uiteraard hevig gepikeerd, heeft de bedrijven aangeklaagd omdat ze het meisje zouden ‘verleiden’ tot een zwangerschap. Wat blijkt, zowel het meisje en dus zeker de vader wisten niet dat ze al zwanger was. Haar onbewuste surfgedrag was al genoeg om conclusies te trekken, die vervolgens leiden tot gerichte reclame.
Bedenk dan dat dit al jaren geleden was, nog voordat de Facebook’s, Insta’s en TikTok’s hun datahonger waren gaan stillen.
De enige mogelijkheid om dit te bezweren, niet meer op Facebook, Insta, TikTok, Linkedin en al die anderen. Maar ja, we willen er dan wel weer gebruik van maken.
Of misschien kunnen we het gebruik van al die ‘services’ op de achtergrond verbieden. Kijk maar eens welke websites worden aangeroepen voordat je een pagina te zien krijgt (advertenties, statistics etc.). Die verzamelen net zo goed data over ons surfgedrag.
Wat betreft het uitruilen kan ik alleen gebruik maken van Bard/ChatGPT als ik achter mijn VPN wegkom en me kenbaar maak als persoon, ik wil geen reclame maken maar het waarborgen van privacy gaat om het toezicht op het surfgedrag. Kost een beetje, wast een berg is een bijkomend voordeel van een VPN de snellere download doordat je ISP niet meer mee kan kijken met wat je doet. Dat we ons maatschappelijk steeds meer gaan verzetten tegen profilering heeft meer met discriminatie dan privacy te maken, de trainingsmodellen van sommige AI ziet alleen maar de witte schapen.