Flexible instances voor high performance computing (HPC) en zware io-taken hebben flexibele processoren nodig. Daarom heeft Oracle voor zijn Oracle Cloud Infrastructure (OCI) E5 het oog laten vallen op AMD-processoren. Intel heeft dus het nakijken bij de Oracle-clouddienst. Een goed voorbeeld van het flink zagen aan de stoelpoten van Intel door AMD maar ook Nvidia. Én door veel startups met nieuwe processorarchitecturen.
Vaak bieden cloudleveranciers rigide instance-opties aan waarbij afnemers meer betalen dan zij werkelijk gebruiken. Oracle wil met zijn OCI E5 klanten toestaan het aantal processorkernen en geheugen te kiezen dat zij op enig moment denken nodig hebben.
Oracle biedt standaard (HPC) en Dense-IO instances met keuzes voor het aantal cores, de hoeveelheid geheugen, lokale en externe opslag, netwerken en andere bronnen om een breed scala aan workloads sneller en efficiënter te bedienen. Deze instances bieden klanten flexibele en eenvoudige opties om een breed scala aan werklasten in de cloud te draaien, waaronder toepassingen van Oracle, Microsoft, SAP en software van derden, evenals VMware- en Kubernetes-omgevingen. OCI Compute E5-instanties bieden meer cpu-cores, betere prestaties per core, betere geheugenbandbreedte en hogere opslagcapaciteit dan eerdere versies.
Besparen
‘Geen twee organisaties gebruiken hun computermiddelen op dezelfde manier. Sommige hebben alleen snelle, betrouwbare bare metal instances nodig om ervoor te zorgen dat hun eindgebruikers goede prestaties krijgen, terwijl andere hun grenzen verleggen met gecompliceerde simulaties die enorme hoeveelheden computermiddelen vereisen’, zegt Donald Lu, senior-vicepresident softwareontwikkeling, Oracle Cloud Infrastructure.
Volgens Lu besparen klanten gezamenlijk met flexibele en schaalbare OCI compute instances met AMD-processoren zo’n veertig miljoen dollar per jaar. Dit, omdat ze instances granulair kunnen configureren om te voldoen aan de eisen van hun workload in plaats van te vertrouwen op starre, vooraf ingestelde opties. Hij verwacht dat de nieuwe generatie AMD-processoren die de krachtbron zijn van OCI E5 nog meer voordelen geven. Een voordeel van AMD boven Intel is dat de chips energiezuiniger zijn.
Voorzichtige comeback
Intel heeft dus het nakijken bij de Oracle-clouddienst. Volgens de effectenhandelaar Lynx is het chipconcern wel bezig met een comeback. ‘Intel heeft behoorlijk wat problemen gehad. Het bedrijf heeft veel marktaandeel verloren aan concurrenten vanwege hun te lakse aanpak en de problemen in het management heeft het aandeel Intel geen goed gedaan.’ Maar, stelt de makelaar, hoewel het concern een matige omzetgroei had en achterloopt op bedrijven zoals AMD en Nvidia, is het aandeel Intel nog steeds een potentiële goudmijn als ze het tij kunnen keren en de ommezwaai kunnen maken.
‘De omzetgroei voor Intel is extreem traag geweest; het bedrijf zag de afgelopen drie jaar slechts een stijging van 26 procent. Een somber percentage als we dit vergelijken met Nvidia’s 65 procent groei en AMD’s 71 procent omzetgroei in de afgelopen drie jaar. Winstmarges hebben ons ook laten zien dat Intel het moeilijk heeft, zowel Nvidia als AMD zagen dit percentage de afgelopen drie jaar toenemen, terwijl Intel een daling van 9 procent zag’, concluderen de Lynx-analisten.
Intel blijft aantrekkelijk
Maar het blijft volgens hen aantrekkelijk te beleggen in Intel. ‘Het bedrijf genereert echter nog steeds verreweg meer omzet en inkomsten dan zijn concurrenten, wat het de mogelijkheid biedt om rijkelijk geld uit te geven om hun concurrentievoordeel terug te krijgen. Combineer dit met de expertise van de huidige ceo (Pat Gelsingers sinds februari 2021, TM) en het is toch de moeite waard om in het aandeel Intel te beleggen.’
De chipsfabrikant investeert flink in nieuwe fabrieken. Eentje in Israël (25 miljard euro, open in 2027), in Duitsland (Maagdenburg, 30 miljard euro, open in 2027, met 10 miljard subsidie van de Duitse regering) en eentje in Polen (4,6 miljard euro). De laatste gaat geen chips maken, maar test ze voordat ze de markt op kunnen. Europa wil minder afhankelijk zijn van Zuidoost-Azië en Amerika. Vooral de (Duitse) auto-industrie heeft te lijden gehad onder chiptekorten gedurende de corona pandemie.
Chip-startups
Intel moet het overigens niet alleen opnemen tegen de gevestigde namen als AMD en Nvidia, maar ook tegen een legertje chip-startups. Er zijn heel wat beginnende bedrijfjes die specifieke processorarchitecturen ontwikkelen, bijvoorbeeld speciaal voor machine learning en kunstmatige intelligentie, maar ook voor edge computing.
Deze ontwikkelingen leiden tot een enorme honger naar rekenkracht. Hoewel durfkapitalisten niet staan te springen om te investeren in chip-startups, blijkt dat de investeringen in deze bedrijfjes de afgelopen vijf jaar zijn verdubbeld tot 1,8 miljard dollar vorig jaar, aldus Pitchbook.
Ampere Computing, Nuvia, Ambiq, SiFive, Innovium, Alif Semiconductor, Luminous, en Credo blijken in staat geld op te halen. De gemeenschappelijke factor van deze startups is dat zij zich specialiseren in processoren of netwerkonderdelen die kunstmatige intelligentie of edge computing faciliteren. Inmiddels zijn twee van hen al opgeslokt door een groter bedrijf: Nuvia door Qualcomm en Innovium door Marvell. Duidelijk is in elk geval dat druk gewerkt wordt aan processoren met andere architecturen dan we de laatste decennia gewend zijn.