De Britse geheime dienst MI6, waar James Bond aan 'verbonden was', heeft het vizier op artificiële intelligentie (ai) gericht. Een nieuwe taak voor de toekomst wordt de opsporing van mensen die door onverantwoord gebruik van ai de veiligheid van het Verenigd Koninkrijk in gevaar brengen.
Richard Moore, hoofd van de Secret Intelligence Service, heeft dit in een publieke toespraak aangekondigd. De spionagechef spreekt vrijwel nooit in het openbaar, maar gisteren maakte hij een uitzondering. Ook tijdens een gesprek ging ‘C’, initiaal en codenaam voor de baas van de geheime dienst, in op de betekenis van ai.
Alle inlichtingendiensten kijken momenteel hoe ze kunstmatige intelligentie in hun werk kunnen toepassen. Moore waarschuwt in dit verband voor China en Rusland. Hij vreest dat beide landen ai gaan inzetten in het militaire domein. Onlangs bleek ook tijdens de door Nederland en Zuid-Korea georganiseerde Reaim-summit in Den Haag dat killerrobots of drones die uit zich zelf vuren als een reëel gevaar worden gezien. Moore wees behalve naar ai ook naar het gevaar van toekomstige quantum computers die security in it kunnen omzeilen.
China blijft de belangrijkste prioriteit voor MI6. Moore maakt zich met name zorgen over het vermogen van China om gigantische hoeveelheden data van over de hele wereld te verzamelen om hiermee zeer geavanceerde tools voor machine learning en ai te voeden. Volgens de Britse spionagechef profiteert China profiteert van zijn enorme schaalgrootte. Ook laat Beijing geen middel ongebruikt om aan data te komen. Moore herinnerde eraan dat China tijdens de Covid-19-crisis landen heeft gedwongen gezondheidsgegevens te overhandigen in ruil voor toegang tot in China gemaakte vaccins.
Spion niet vervangen door ai
‘C’ denkt overigens niet dat de geheime agenten voor hun baan hoeven te vrezen. Spionnen zullen niet worden vervangen door ai. ‘De unieke eigenschappen van menselijke agenten op de juiste plekken zullen alleen maar belangrijker worden,’ meent hij. Moore wees erop dat spionnen meer zijn dan passieve informatieverzamelaars. ‘Onze agenten kunnen een taak krijgen en aangestuurd worden. Ze kunnen nieuwe vragen herkennen waar wij nog niet aan gedacht hadden,’ aldus de spionagechef. Belangrijk ook is dat ze soms beslissingen binnen een overheid of terroristische groepering kunnen beïnvloeden. ‘Er zal altijd een buitengewone band zijn waardoor de ene mens de ander in vertrouwen kan nemen.’.
Volgens Moore zal menselijke intelligentie in tijden van kunstmatige intelligentie in toenemende mate worden gedefinieerd als de dingen die machines niet kunnen. ‘Maar we moeten er wel rekening mee houden dat de grenzen van wat machines kunnen met duizelingwekkende snelheden opschuiven.’
Kortom, James Bond moet op zijn tellen passen. Overigens blijkt Tom Cruise in de nieuwe film ‘Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One’ toch nog aardig opgewassen tegen een almachtig ai-monster