Vorige week is een 41-jarige computerhandelaar uit Etten-Leur aangehouden. De man wordt verdacht van het omzeilen van de sanctiewetgeving tegen Rusland. Dit meldt de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) van de Belastingdienst.
Het onderzoek is gestart na informatie van de Douane. De verdachte heeft een eenmanszaak die computeronderdelen exporteert naar voornamelijk Rusland. Opmerkelijk is dat na inwerkingtreding van de nieuwe handelssancties tegen Rusland op 26 februari 2022 de export naar dat land sterk afnam. Daarentegen nam de export naar uitwijklanden zoals Kazachstan, Kirgizië, Mongolië, Oezbekistan, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten sindsdien juist sterk toe. Het opsporingsteam vermoedt dat de verdachte via uitwijklanden goederen exporteerde, die vervolgens alsnog in Rusland terechtkwamen.
Daarom is de man aangehouden en is er beslag gelegd op de fysieke en digitale administratie en de magazijnvoorraad van verdachte, aangetroffen in zijn woning en zijn bedrijf in Moerdijk. Afgelopen vrijdag heeft de rechter-commissaris de verdachte voor veertien dagen in bewaring besteld.
Overtreding sanctieregelingen strafbaar
Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn er aanvullende sancties, waaronder financiële sancties, afgekondigd tegen Rusland en Belarus. Ook zijn beperkingen opgelegd met betrekking tot de levering van goederen aan Rusland. Overtreding van sanctieregelingen is strafbaar op basis van de Sanctiewet en de Wet op de economische delicten. De opsporing van overtreding van de financiële sancties is belegd bij de Fiod, onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.
31-10-2023 13:41
“De rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag de 56-jarige Rus Dmitri K. veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf, voor het ontwijken van de EU-sancties tegen Rusland. K. stuurde in 2022 stelselmatig spullen naar Rusland die het Russische leger kon gebruiken in de oorlog tegen Oekraïne. Het ging daarbij onder meer om drones en microchips. De rechtbank legde het bedrijf van K. een boete van 200.000 euro op.
K. vervalste tal van documenten om zijn verboden handel verborgen te houden. Het onderzoek naar de destijds in het Gelderse Gorssel wonende K. kwam op gang na de melding van een bank over ongebruikelijke transacties. Na zijn arrestatie zat de man een tijd in voorarrest. De rechtbank liet hem eind vorig jaar onder voorwaarden vrij, waarna K. met zijn gezin naar Rusland vertrok. Sindsdien is hij weggebleven.
De EU-sancties werden van kracht na de inval van Rusland in Oekraïne, op 24 februari 2022. Het Openbaar Ministerie had tegen K. drie jaar cel en een boete van 350.000 euro geëist.”
Dank voor de oplettendheid Jaap maar je reageerde niet op een uitspraak over de gokkast van Kenneth, van verdachte naar veroordeelde verbaas ik me niet over de loyaliteit van 56-jarige Rus want ik hoorde vandaag over het lekken van staatsgeheimen. Ik vermoed dat deze verdachten niet in Parimaribo geboren zijn als de ontvanger van de informatie Marokko is. De Europese naïviteit in het geopolitieke spel is dan ook tenenkrommend want ik begrijp dat Dimitri bij verstek veroordeeld is, gek genoeg geldt dat voor een groot aantal boefjes van buitenlandse komaf.
Jacht op de boefjes is meer voor de bühne dan voor het resultaat want vraag je buurman eens naar grote boze wolf Iran, een export van bepaalde technologie is al lange tijd verboden maar de route via Turkije maakte emborgo nutteloos. Wat betreft je eerdere eigen vraag over Amerikaanse munitie bij een strijdende partij – HAMAS – die als een terroristische organisatie geregistreerd staat is het nogal naïef om te denken dat een paspoort tot loyaliteit leidt.
Ewout, ik veronderstel dat onze gedachten over steeds weer terugkerende Nederlandse naïviteit en geestelijke luiheid ten aanzien van geopolitiek en veiligheid, niet zo veel verschillen. Dat Rutte, die de NAVO jarenlang heeft vernacheld, als mogelijk secretaris generaal wordt genoemd, is voor nuchtere Nederlanders een gotspe. Maar veel Nederlanders vinden het een heel goed idee, want hij kent zoveel mensen.
Marokko infiltreert al decennia andere landen om informatie te verkrijgen over hun “onderdanen” in het buitenland. Er is veel Marokkaanse staatsinteresse voor mensen die kritisch zijn over de koning en diens beleid, of die aangesloten zijn bij bijvoorbeeld een linkse vakbond, of die de oppositie in Marokko steunen. De laatste jaren krijgt de betrokkenheid van Marokkanen bij internationale drugssmokkel en IS, ook aandacht van de Marokkaanse inlichtingendiensten. De DGST zoekt daarom mensen die stiekem in onze databases willen kijken. Dat weten onze inlichtingendiensten AIVD en TCI al decennia, dus weet de NCTV dit ook.
Maar buiten de vaderland/moederland loyaliteit discussie; gefrustreerde politiemensen, militairen, ICT beheerders, enz. willen wel vaker voor mol spelen. En de Dmitri’s zijn wellicht net zo loyaal aan hun eigen bankrekening als de bedrijven op de Zuidas die Rutte influisteren om vooral soepel om te gaan met de oligarchen.
Wat betreft m’n eerdere vraag over Amerikaanse munitie. Ik zie nog niet dat het kwartje is gevallen. Ingewijden kennen de relatie tussen de Yom Kippoer oorlog en onze Amerikaanse klasse V bevoorrading. Rond 1973 waren Eurometaal en hun Europese partners de huisleveranciers van de KL.
Goedemorgen, de wereld volgens Jaap, nieuwe aflevering.
Nivo Bild am Sonntag.
Oudlid schijnt het toch beter te begrijpen, zo’n eenmans zaakje uit het verkeer trekken is een mooie show, en verandert helemaal niets.
Sankties hebben nog nooit iets verandert, behalve dat de EU en zijn inwoners zelf nog meer de dupe zijn van inkompetente politici.
Jan, sancties werken, alleen minder goed dan populistische politici ons willen doen geloven. Jij moet nog weten hoe sancties tegen het Zuid-Afrika van de apartheid hebben tegengewerkt. Een smokkelaar / sanctie-overtreder heeft te maken met risico’s zoals mogelijke boetes en gevangenisstraffen. En als je eenmaal met de FIOD te maken hebt, gaan ze alles van je bedrijf uitpluizen. In 2017 is een Nederlands vervoersbedrijf beboet voor het trachten te vervoeren van militaire goederen zonder voorafgaande vergunning naar Rusland. Er lopen meer dan 45 strafrechtelijke onderzoeken in Nederland.
Een afnemer heeft te maken met meer schakels, minder kwaliteit, minder aanbod en hogere prijzen. Door de sancties zijn er in de Russische Federatie bijvoorbeeld steeds minder vliegtuigen die luchtwaardig zijn. Russische Federatie biedt daarom steeds meer geld voor technische onderdelen uit het Westen. Twee Nederlanders zijn onlangs nog opgepakt die illegaal vliegtuigonderdelen naar de Russische Federatie wilden exporteren. Misschien maar goed ook, want niet gecertificeerde vliegtuigonderdelen kunnen tot ernstige ongelukken leiden. Dat scheelt weer onnodig dode Russen.
Ik lees liever de Frankfurter Allgemeine Zeitung en kijk liever naar Zweites Deutsches Fernsehen. Ik zie weinig zinnigs op Russia Today of ON, waar jij je geopolitieke kennis vandaan haalt. Het voordeel van deze tijd is dat zolang het internet een beetje open staat, iedereen informatie van alle kanten kan krijgen en niet hoeft te zeggen, ich habe es nicht gewusst.
Met jouw politieke instemming en die van rechts Nederland is een oorlog gestart waardoor er al een half miljoen mensen in Oekraïne zijn gestorven. Te weten zo’n honderdduizend Oekraïense burgers (het is moeilijk in te schatten hoeveel in het “bevrijde” Marioepol zijn omgekomen), honderdduizend Oekraïense soldaten en driehonderdduizend soldaten uit de Russische Federatie (relatief vaak inheemse bevolkingsminderheden uit het Verre Oosten, straatarme mensen, mensen uit gevangenissen en strafkampen en natuurlijk de huurlingen die achter de kanonnenvoer aanlopen).
Jan, soms denk ik dat jij je laat meeslepen door het antislavisme in Oostenrijk. Ik kan je niet volgen.
@Jaap
“Met jouw politieke instemming … is een oorlog gestart”
Zeg maar Jaap, is je bovenkamer nog in orde om mij zo’n houding toe te dichten?
Dan ” jij je laat meeslepen door het antislavisme in Oostenrijk” dommer gaat niet,
1/3 van de inwoners van Wenen heeft zijn wortels in slavische landen, de kamervoorzitter “Sobotka” heeft een tsjechische naam.
Punt 1 weet jij nauwelijks iets van het leven in Oostenrijk, Tsjechie of Slowakij. Ik woon hier al 20 jaar en heb veel tijd verbracht in Cz en Sk.
Punt 2 Mijn vrouw is tjechische, haar ouder waren slowaken, mijn schoonvader heeft tegen de faschisten in Rusland gevochten in de tweede wereld oorlog.
Punt 3, “Ik lees liever de Frankfurter Allgemeine Zeitung en kijk liever naar Zweites Deutsches Fernsehen”
Lees het komende halve jaar eens nachdenkseiten.de daar vindt je het laatste restje onafhankelijke journalisten in Duitsland,
media en politiek in Duitsland zitten vol met “transatlantiker” en verkondigen slaafs wat de USA voorschrijft.
Punt 4 je bewijst keer op keer dat je je bronnen niet kontroleert, eenzijdige meningen postuleert en onmiddelijk begint met beledigen.
Ik heb medelijden met de mensen in jou omgeving.
In de Frankfurter Allgemeine Zeitung staat vast niet dat Dimitri K. vrij is gesproken van de verdenking over de drones door gebrek aan bewijs waardoor het politieke narratief van een rechtbank om stemmingmakerij gaat. Benieuwd of de rechters op dezelfde manier oordelen over levering van drones aan HAMAS want het hele spaarvarken met kwartjes is al lang geleden gevallen. Veronderstellingen gaan tenslotte om aannames waarin veelal de vooringenomenheid van naïviteit en geestelijke luiheid zit. Paar details, een 41-jarige computerhandelaar uit Etten-Leur en een 56-jarige Rus uit Gelderse Gorrsel lijken me om twee verschillende zaken te gaan.
Onze gedachten verschillen dus nogal want export van westerse waarden naar Afghanistan was geen succes als we kijken naar een incompatibiliteit met oosterse culturen. Misschien daarom beter ChatGPT raadplegen dan Frankfurter Allgemeine Zeitung lezen omdat een oude Truman-doctrine op de asssimilatie van de Borg is gebasseerd, dwingen om een dominante cultuur over te nemen en de eigen culturele identiteit op te geven schijnt één van de conflictpunten in de Oekraïne te zijn.
Ewout, het gaat om twee verschillende zaken uit een hele reeks van zaken.
Wat zou volgens jou het narratief van de rechtbank zijn geweest om de Rus, die inmiddels gevlogen is, onder voorwaarden vrij te laten?
De waarden van politieke leiders beïnvloeden de rechtsspraak aangaande de beleidsterreinen welke als prioriteit beschouwd worden. Ideologische oriëntatie van de rechter beïnvloedt dan ook veelal de uitspraak want de kleine koopman die gevlogen is door een dubbele nationaliteit lijkt me niet veel anders als de vele zaken die gerelateerd zijn aan drugs. Populistische vraag over iemand onder voorwaarden vrij laten gaat tenslotte om de proportionaliteit van het strafmiddel van vrijheidsberoving. Als we bij vermoedens van overtreding Sanctiewet bestuurders in preventieve hechtenis nemen dan hebben we cellen tekort.