Netwerken vormen al jarenlang de ruggengraat van de bedrijfsvoering van organisaties. De introductie van nieuwe technologie, de onophoudelijke stroom van geavanceerde cyberdreigingen en de prangende noodzaak om duurzaam zakelijk succes te waarborgen door het bieden van een optimale klantenervaring, vragen bedrijven hun netwerkstrategie te herzien.
Door deze ontwikkelingen zien steeds meer organisaties netwerkautomatisering als een eerste vereiste. We hebben het dan over automatisering van de planning, implementatie, beheer en optimalisatie van de netwerkinfrastructuur en netwerkservices. De totale omzet in de markt voor netwerkautomatisering bereikt in 2027 naar verwachting zo’n 8,7 miljard euro. Ter vergelijking: in 2021 bedroeg deze nog 2,53 miljard euro.
De prangende noodzaak van automatisering
Bedrijven met verouderde netwerken lopen tegen veel problemen aan. De implementatie van nieuwe netwerkapparatuur neemt dagen of zelfs weken in beslag. Netwerkservices lopen vast en er is een grote kans op netwerkstoringen. Veel bedrijven zijn tot op bepaalde hoogte op de cloud overgestapt of bezig met een migratie naar de cloud in een poging deze problemen te verhelpen. De verwachting is dat dit resulteert in netwerken op locatie en in de cloud die zich kenmerken door optimale flexibiliteit en betrouwbaarheid en minimale downtime.
Netwerkautomatisering vraagt om een compleet nieuwe invulling van de gereedschapskist van de it-afdeling. Geavanceerde oplossingen voor netwerkautomatisering gebruiken ai en machine learning om inzicht te verwerven in het netwerkgedrag. Ze bieden voorspellende analyses, voorzien netwerkbeheerders van advies op basis van een analyse van metadata en dragen bij aan modelgestuurde programmeerbaarheid van het netwerk. Deze oplossingen worden geconfigureerd om onregelmatigheden te verhelpen, voordat die de kans krijgen om tot netwerkproblemen uit te groeien. Netwerkautomatisering verkleint bovendien de kans op menselijke fouten. Dit alles draagt bij aan verbeteringen van de operationele efficiëntie, de beschikbaarheid van netwerkservices en de klantenervaring.
Hoewel netwerkautomatisering niet per se de complexiteit van de onderliggende infrastructuur vermindert, kan het deze complexiteit wel maskeren voor beheerders en eindgebruikers. Organisaties vergroten met netwerkautomatisering de veerkracht van het netwerk en verminderen de downtime. Dit maakt de waardevolle tijd van it-professionals vrij. Zij kunnen zich richten op zakelijke innovatie in plaats van de inrichting en het onderhoud van het netwerk, en bovendien flexibeler werken. Netwerkautomatisering versterkt ook de beveiliging door het netwerkbreed toepassen van consistente beveiligingsregels.
Implementatie van effectieve netwerkautomatisering
Mits op juiste wijze toegepast, kan netwerkautomatisering het netwerkbeheer op alle fronten vereenvoudigen. Het probleem is dat er meer dan een simpele druk op een knop nodig is om voor integrale netwerkautomatisering te zorgen. Veel organisaties probeerden dit op creatieve manieren te realiseren, maar het resultaat liet te wensen over. Volgens onderzoeks- en adviesbureau Analysys Mason is slechts drie procent van alle organisaties tevreden met hun doe-het-zelfaanpak van netwerkautomatisering. Bovendien ervaren veel organisaties die legacy automatiseringsoplossingen blijven gebruiken, grote moeite met de realisatie van tastbare resultaten.
Gelukkig zijn er betere manieren om netwerken te automatiseren, die al in een paar dagen zichtbaar en meetbaar resultaat opleveren. Organisaties moeten eerst inzicht verwerven in hun problemen en behoeften. Vervolgens moeten ze de beste automatiseringsoplossingen selecteren die in de markt te vinden zijn. Dit zouden low-code oplossingen moeten zijn die zich kenmerken door gebruiksgemak en beheereenvoud. Ze moeten ondersteuning bieden voor netwerkomgevingen waarin oplossingen van uiteenlopende leveranciers worden gebruikt, maar niet vragen om kennis en vaardigheden ten aanzien van de technologie van elke leverancier. Deze oplossingen moeten voorzien in templates of bouwstenen die het ontwerpproces, de implementatie en de ingebruikname versnellen. Verder moeten ze integrale automatisering bieden voor alle netwerkdomeinen en volledig kunnen worden geïntegreerd, geoptimaliseerd en aangepast aan de unieke zakelijke en operationele behoeften van elke organisatie.
Toegegeven: de kosten van een dergelijke investering zijn aanzienlijk. Maar er kan wel een aantrekkelijk rendement tegenover staan. Volgens een Total Economic Impact-onderzoek door Forrester Consulting kunnen organisaties die een oplossing voor netwerkautomatisering inzetten in drie jaar tijd een return on investment (roi) van maar liefst 320 procent realiseren.
De toekomst van netwerkautomatisering
De toekomst van netwerkautomatisering is intent-driven, wordt door ai aangestuurd en in sommige gevallen vanuit de cloud aangeleverd. De eenvoud die een saas-platform voor netwerkautomatisering biedt, reduceert de implementatietijden. En dat vertaalt zich direct in een kortere time-to-market en meer omzet. Saas-platforms voor netwerkautomatisering stellen organisaties daarnaast in staat om sneller ondersteuning te bieden voor nieuwe netwerktoepassingen. Ook kunnen ze de operationele, hardware- en personeelskosten aanzienlijk terugdringen. De cloud stelt hen verder in staat om sneller te innoveren. Bovendien wordt een saas-platform regelmatig bijgewerkt met nieuwe software-updates. Wat de inzet van ai betreft, is het een logische zet voor organisaties om de cloud te gebruiken. Die biedt hen de mogelijkheid om een beroep te doen op de collectieve kennis uit geanonimiseerde data, machine learning-modellen en legio gegevensbronnen.
Bedrijven die willen profiteren van de voordelen van geavanceerde netwerktechnologie moeten vaart maken met hun inspanningen op het gebied van netwerkautomatisering. Een succesvolle toepassing hiervan vraagt om het doorbreken van traditionele silo’s en een strategie die alle infrastructuurcomponenten, teams en beheersystemen omspant. En dat is alleen een haalbare kaart als ze flexibele, op open standaarden gebaseerde oplossingen gebruiken die in de praktijk hebben bewezen dat zij qua netwerkervaringen alle concurrentie achter zich laten.