De 5G-veiling van de 3,5-GHz-band, veruit de belangrijkste frequenties, dreigt opnieuw grote vertraging op te lopen. De telecombranche verwacht dat de veiling pas in de loop van 2024 kan plaatsvinden. Alleen als het meezit, kan de veilingprocedure eind dit jaar nog worden opgestart. Demissionair minister Mickey Adriaansens (EZK) heeft daar nog enigszins hoop op.
Het struikelblok is al jarenlang het satellietstation van Inmarsat in het Friese Burum. Dat gebruikt dezelfde frequenties als straks worden geveild. De verhuizing van dit grondstation is na vier jaar nog niet geregeld. Inmarsat bouwt weliswaar ter vervanging van Burum een nieuw ontvangststation in Griekenland, maar zegt onzeker te zijn over de lengte van de vergunning aldaar. Zolang Inmarsat niet voldoende zekerheid heeft, wil het bedrijf Burum niet opgeven. Adriaansens probeert nu in overleg met Griekenland deze onzekerheid weg te nemen.
Als Inmarsat vervolgens bereid blijkt tot migratie, dan blijft er nog één hobbel over. Tien bedrijven, waaronder de drie telecomoperators met een eigen netwerk alsmede Schiphol en het Havenbedrijf Rotterdam, vechten voor de rechter het Nationale Frequentieplan aan. Zowel de landelijke operators als de private netwerk-exploitanten vinden dat het ministerie veel onduidelijkheid laat bestaan over de beschikbaarheid van de 3,5-GHz-band die essentieel is voor de volledige uitrol van ‘echte 5G’ in Nederland. Volgens hen maakt dat investeringen onverantwoord. Adriaansens verwacht op zijn vroegst eind november een uitspraak van de rechter, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. Als die het ministerie in het gelijk stelt en er bovendien een akkoord met Inmarsat is, is de veilingprocedure in december op te starten.
Bereikt Adriaansens geen overeenstemming met Inmarsat, dan moet ze het Nationale Frequentieplan wijzigen wat tijd kost. Ook dan moet de minister de uitspraak van de rechter in de beroepszaak afwachten. Vervolgens kan het ministerie op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2024 met de veilingprocedure beginnen. In theorie kan EZK Inmarsat langer van de 3,5-GHz-band gebruik laten maken, maar van die optie gruwelt de minister omdat een aanzienlijk deel van die belangrijke frequenties dan niet voor landelijke mobiele communicatie bruikbaar is.