De Europese Unie heeft een definitief akkoord bereikt met de VS om persoonlijke data over de oceaan te laten stromen zonder verdere voorwaarden of autorisaties. Nadat de EU-ministers eind vorige week al hun goedkeuring aan de deal hadden gegeven, is de voorlopige overeenkomst die de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen met president Biden had afgesloten, gisteren omgezet in een definitieve.
De Europese Commissie heeft de VS nu formeel erkend als een land met voldoende bescherming voor de persoonsgegevens van Europese burgers. Dit betekent dat Amerika qua gegevensbescherming wordt gelijkgeschakeld met de EU, hoewel er nog steeds verschillen zijn.
De deal is een opluchting voor de duizenden bedrijven die dagelijks data van en naar de VS laten gaan. De overeenkomst maakt een eind aan de juridische onzekerheid hierover. Maar het is de vraag of het akkoord lang stand houdt.
In tact
Twijfels
Walter van Holst, consultant bij privacy-adviesbureau Hooghiemstra & Partners, twijfelt aan de inhoudelijke robuustheid van de afspraken. Nog groter is volgens hem de onzekerheid over de houdbaarheid hiervan. Een nieuwe Amerikaanse president kan zaken altijd eenzijdig en vrijwel onmiddellijk aanpassen, stelt hij in een post op LinkedIn. Zo benoemt hij een eventueel tweede termijn voor bijvoorbeeld Donald Trump. Van Holst wijst erop dat de afspraken geen formele wettelijke basis kennen. Volgens hem blijft het daarom raadzaam om een plan-B te hebben voor transfers naar de VS.
Vooropgesteld: we weten (zeker van dit stuk) zeker niet alle details. Maar het lijkt me twee dingen minstens: boterzacht en flinterdun.
Executive orders zijn eenvoudig door een volgende president terug te draaien. Dat hebben we gezien bij de vorige bewoner van het Witte Huis. Er zijn lieden met gelijke of zelfs mindere scrupules die meedingen naar het volgende presidentschap, dus dan kan je je borst wel natmaken.
En als het kalf verdronken is, kan je een klacht indienen en zelfs al wordt deze geaccepteerd, zijn al je gegevens en die van duizenden anderen allang door de diverse molens gehaald en overal is wel wat blijven hangen.
Heb ik iets tegen Amerika of Amerikaanse bedrijven? Niet echt, maar die inlichtingendiensten zijn af en toe wel integer, zal ik maar zeggen.