Het is mogelijk een selectie-algoritme meer representatieve keuzes te laten maken. Wel is nodig dat van tevoren wordt nagedacht over de verhoudingen waarin verschillende groepen in de selectie worden opgenomen.
De studie komt uit op een moment dat algoritmes volop in discussie zijn. In de strijd tegen fraude met de basisbeurs mag studie-financierder Duo voorlopig geen algoritme gebruiken, zo heeft Onderwijs-minister Robbert Dijkgraaf onlangs bepaald. Hij wil eerst uitzoeken of dat algoritme niet discrimineert. In 97 procent van de zaken die worden gevoerd naar aanleiding van fraudeonderzoek bleek het om jongeren met een migratieachtergrond te gaan.
Ongelijke kansen
Het weglaten van bepaalde informatie lijkt een voor de hand liggende oplossing, zo stellen de onderzoekers, maar in de praktijk heeft het niet altijd het gewenste effect. Volgens het CPB blijkt een representatieve selectie mogelijk door daarop te sturen, namelijk door aan te geven welk aandeel een bepaalde groep krijgt.
Geneeskunde
Die keuzes blijven mensenwerk want er bestaan geen objectief juiste antwoorden. Bij het opzetten van het selectie-algoritme moet daarover overeenstemming komen. Pas dan kan de effectiviteit van een selectie-algoritme worden gecombineerd met representativiteit van de selectie.
Het CPB hoopt dat de uitkomsten van het onderzoek onderdeel worden van het huidige instrumentarium om algoritmes te reguleren.