Het kabinet wil de telecomproviders voorlopig niet verplichten ook in 'verre' buitengebieden via breedband internetsnelheden van tenminste 30 Mbps aan te bieden. Dat blijkt niet nodig want voor de circa 25.000 huishoudens die nu nog zijn aangewezen op een (trage) vaste aansluiting van minder dan 30 Mbps, kunnen draadloze alternatieven verbetering brengen. Bovendien investeert de markt nog in de uitrol van snel internet in buitengebieden; een dynamiek die minister Micky Adriaansens (EZK) niet wil verstoren.
De minister reageerde gisteren op een eerdere motie waarin de Tweede Kamer vraagt onderzoek te doen naar de mogelijkheid de universele dienstverlening van telefoniediensten te verbreden tot internetdiensten. Zo’n universele dienst is een vangnet om ervoor te zorgen dat een bepaald minimum aan diensten en voorzieningen voor iedereen beschikbaar en betaalbaar is. Alleen als de markt faalt, kan de minister in het uiterste geval dit instrument inzetten. Een jaar geleden dacht Adriaansens nog aan staatssteun om 19.000 woonadressen waar eind dit jaar geen zicht is op snel internet, via glasvezel en desnoods een draadloze oplossing te bedienen. Dat vereist minimaal 160 miljoen euro staatssteun. Onlangs heeft het kabinet besloten een streep door deze subsidie te zetten.
Dynamiek?? Wat voor dynamiek dan? Er zijn in het Groningse gebied waar ik woon heel veel mensen nog steeds aangesloten op een digitaal karrenspoor van monopolist KPN. Zelfs het beruchte 4G kastje om de ADSL verbinding nog iets draadloos op te krikken maakt het nauwelijks beter. Want ook voor 3G/4G is het een gebied zonder fatsoenlijke dekking. Voor de thuiswerker betekent dit dat huisgenoten verstoken worden van een digitale verbinding omdat EN een Teams/Zoom-vergadering EN iets anders gewoon niet werkt. Zodra een lokale coöperatie zich meldt om glasvezel aan te leggen in dit “buitengebied” (slechts 16 km van de stad Groningen) melden KPN e.a. grote aanbieders zich om het ook te gaan aanleggen, maar dat doen ze vervolgens niet. De coöperatie komt vervolgens niet van de grond en de glasvezelkabel er niet in.
Waarom niet een vergunning aanbesteden door de provincie om een glasvezelnet te mogen aanleggen. De vergunning hoeft maar €1 te kosten. Maar zodra de vergunning door de overheid verleend is krijgt de de gegunde partij alleenrecht en wordt tegelijkertijd verplicht om binnen 12-18 maanden het aangeboden glasvezelnetwerk aan te leggen tot in de meterkast. Dan zullen we nog eens zien of er dynamiek van komt. Van de monopolist hoef je dit niet te verwachten. Daar kunnen we nog jaren op wachten.
Helemaal mee eens,Hans.
Ik woon ook in het buitengebied in het Westerkwartier en ervaar en ondervind dagelijks deze problemen.
Jaren geleden zijn er al toezeggingen gedaan voor glasvezel en snel internet in onze regio. Bij mijn weten heeft de Provincie Groningen daar zelfs €12 mio subsidie aan versterkt. Ze zijn drie jaar geleden bij ons langs geweest waar de kabel door de tuin gaat en in het huis binnen komt, maar sindsdien niets meer gehoord.
Net of we met de aardbevingsschade al niet genoeg sores hebben.