De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) mist in het door het kabinet ingediend wetsvoorstel over het ontsluiten geo-informatie, de uitgangspunten van het Federatief Datastelsel. Het ministerie van BZK heeft dit voorstel om deze taak van het Kadaster een wettelijke basis te geven, niet in lijn gebracht met de grondbeginselen van zo'n stelsel.
Bij een federatief datastelsel worden gegevens gedeeld op basis van het uitgangspunt ‘data bij de bron’. Zo’n stelsel is geoptimaliseerd voor het verantwoord gebruik van data uit verschillende databronnen. Door verdergaande standaardisatie is helder welke gegevens door welke organisaties voor welk doel worden gedeeld en wat daarvoor de juridische grondslag is.
De VNG vindt het jammer dat belanghebbenden, zowel overheden als data-aanbieders, niet in een eerder stadium zijn betrokken bij het voorstel. Ook nut en noodzaak worden niet onderbouwd. De uitvoering bij het Kadaster komt hiermee nog verder onder druk te staan, aldus de VNG. Er zijn al knelpunten rond de dienstverlening. Het kader van toelating is onduidelijk. Bovendien zijn er mogelijke privacyrisico’s bij de combinatie van datasets.
De juiste software kan zelf al een grote rol spelen in privacybescherming. Met het automatisch censureren van gezichten en kentekens zorg je voor anonimisering van beeldmateriaal. Wanneer je daarnaast werkt met logs op gebruikersniveau, named users en het vastleggen van de reden van bevraging zorg je ervoor dat gegevens alleen worden opgevraagd als dit nodig is. Zo kan privacy worden gegarandeerd, terwijl organisaties kunnen profiteren van de vele inzichten die geo-informatie, in combinatie met de aanvullende datasets kan bieden.